КС се събира заради РМС - какво казаха депутатите?

Снимка: Infomreja.bg

Партньорите заявиха, че не виждат причина страната ни да вдигне ветото

Управляващите се събират на Коалиционен съвет тази вечер. На него партньорите ще обсъдят, има ли причина страната ни да промени позицията си за започването на преговори за членство в Европейския съюз на Северна Македония, съобщава Nova телевизия.

На влизане в МС част от партньорите заявиха, че не виждат причина на този етап страната ни да вдигне ветото за започването на преговорите.

 „За съжаление в настоящия момент няма условия да се вдигне ветото. България има национален интерес да бъде заобиколена от съюзници, но и нашите партньори от РСМ не помагат", каза на влизане в МС генерал Атанас Атанасов. По думите му освен темата РСМ е нужно да се обсъди и актуализацията на бюджета. 

 „Очаквам да си изясним партньори ли сме в тази коалиция, или държавата се управлява еднолично. Това е поредният ден, в който останахме излъгани", заяви Станислав Балабанов от ИТН.

Въпреки че с днешна дата част от партньорите в управлението продължават да са категорични, че напредък в отношенията между България и Северна Македония – няма, все пак управляващите решиха отново обсъдят въпроса. Той беше поставен на масата от премиера Кирил Петков, според когото има напредък в диалога между двете страни.

 „По темата за РСМ няма нещо, което може да промени позицията на партията ни. Единственото, което може да я промени, е изпълнението на договора от 2017 година, което на този в етап не го виждаме”, заяви Георги Свиленски от БСП.

 „Очевидно в публичното пространство се чуват някакви неща, че някъде било казано нещо по отношение на Македония . Когато стигне до премиера, той започва панически да отрича. Може би такова нещо наистина не е имало, но ние непрекъснато чуваме, че има”, заяви Николай Радулов от ИТН.

Все пак някои от формациите в коалициите не затвориха напълно вратата за промяна в позицията на България.

„Но ако се намери в тристранните отношения на EK, РСМ и България такава ситуация, че да запазим гаранциите си, че подобно изпълнениие ще настъпи, тогава това трябва да бъде внимателно обсъдено”, каза Христо Иванов от ДБ.

 „Нямам такова усещане, че Еврокомисията иска да даде такива гаранции”, заяви Георги Свиленски от БСП.

Коалиционния съвет се събира и на фона на искането от преди дни на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи - още през юни да започнат преговорите със Северна Македония.

 „Няма промяна в българската позиция. Придържаме се към рамковата позиция, декларацията на НС и договорът за добросъседство да се спазва”, каза Николай Минчев, председател на НС.  

 „В публичното пространство започват да пълзят слухове, че който е против вдигането на ветото на РСМ поддържа Путин. Това е опит да се извиват ръце на всички, които не са съгласни”, заяви Николай Радулов.

От БСП смятат, че все пак Консутлативния съвет за национална сигурност би бил добър вариант за получаване на повече инфорамиция, защото на него присъстват и службите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK