Русия извърши въздушна атака срещу обекти на енергийната инфраструктура на Украйна

Снимка: iStock

Нанесени са сериозни щети на оборудване в три топлоелектрически централи

При руска въздушна атака срещу Украйна бяха повредени няколко обекта на украинската енергийна инфраструктура, заявиха днес украинските въоръжени сили и представители на енергийния сектор, цитирани от Ройтерс.

"Поредната масирана атака срещу енергийната ни индустрия", заяви в комуникационното приложение "Телеграм" украинският енергиен министър Герман Галушченко.

Мишени на руската атака станаха обекти за генериране и пренос на електричество в Полтавска, Кировоградска, Запорожка, Лвовска, Ивано-Франковска и Виницка област, каза Галушченко.

С изключение на Запорожка област, останалите области са далеч от фронтовата линия, отбелязва Ройтерс.

При руската атака са нанесени сериозни щети на оборудване в три топлоелектрически централи, заяви ДТЕК, най-голямата частна електрическа компания в Украйна.

"Оборудването е сериозно повредено", се казва в изявление на ДТЕК в "Телеграм", в което се уточнява, че се полагат усилия за отстраняване на последиците от нападението.

В централната Полтавска област обект на енергийната инфраструктура е бил поразен при атака с дрон, при която е избухнал пожар, съобщи в "Телеграм" областният управител на Полтавска област Филип Пронин.

Губернаторите на Виницка и Запорожка област също съобщиха за поразени обекти на енергийната инфраструктура.

Всички ракети, изстреляни срещу столицата Киев, бяха унищожени, заяви в "Телеграм" председателят на градската военна администрация Сергий Попко.

Очевидци на Ройтерс в Киев съобщиха за взривове, които са прозвучали като поразяване на въздушни обекти от системите за противовъздушна отбрана.

Противовъздушната отбрана бе задействана и за отблъскване на атака срещу обекти в Лвовска област. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//