Обвинен за подкуп бивш пловдивски кмет осъди държавата заради изказвания на Гешев

Снимка: Infomreja.bg

Ральо Ралев е осъдил държавата в Страсбург, а днес правителството одобри изплащането на обезщетение в размер на 5 200 евро

Задържан и обвинен за подкуп през 2019 г. районен кмет на Пловдив Ральо Ралев е осъдил държавата в Страсбург, а днес правителството одобри изплащането на обезщетение в размер на 5 200 евро. Обезщетението се изплаща след представяне на едностранна декларация по жалба пред ЕСПЧ и след като се взима предвид практиката на ЕСПЧ по делото Баневи срещу България.

Жалбата пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) на Ралев е за нарушения на презумпцията за невиновност и липсата на вътрешноправно средство за оспорването им по чл. 6 § 2 и чл. 13 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.

Припомняме, през май месец 2019 г. Ральо Ралев, тогава районен кмет на Пловдив, бе арестуван за подкуп от 60 000 лв. от строителния предпримач Здравко Ангелов. Към настоящия момент делото по обвиненията срещу Ралев се намират на първа инстанция в Окръжен съд - Пловдив. Обвинението бе внесено в съда едва през юни 2023 г.

Пред ЕСПЧ Ралев се оплаква от последвалата пресконференция на прокуратурата и съдържанието на определението, с което националният съд е наложил мярката му за неотклонение задържане под стража.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//