Йорданов на консултациите: Ще направим всичко по силите си без да прекрачваме аморални граници

Снимка: Президентство

При държавния глава отидоха Станислав Балабанов, Ива Митева, Тошко Йорданов

В ситуацията на каскада от кризи, пред които е изправена държавата, се изискват ясни решения от политиците и усилия от институциите, така че да се отговори на очакванията на българските граждани и на техните растящи тревоги от увеличаващите се цени, продължаващата война в Украйна. Това изисква отговорни действия не само в национален, но и в международен план. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 се срещна с представители на парламентарната група на „Има такъв народ“. В съответствие с конституционната процедура президентът провежда консултации с представените в парламента политически формации преди връчването на мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.  В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Живеем в каскада от кризи. От друга страна специално за нас е важно, че президентската институция в такъв момент постъпва наистина отговорно. Сегашното положение в страната  според мен не се осъзнава част от политическите партии. Вашата роля в момента е изключително важна и прекрасно че Вие ясно го осъзнавате и не се криете зад някой друг, каза Радев.

Радев направи оценка на ИТН като последователна партия, а Йорданов отговори:

В българския политически живот последователността не е на почит, за предпочитане е лицемерието и смяната на мнението спрямо накъде ще задуха вятъра или политически вятър – този, който ги кара да се въртят в посоката, в която трябва да духа вятъра.

В тоя ред на мисли ще използвам малко нагло ситуацията и повода да Ви помоля все пак да разсекретите стенограмите от КСНС, за да се види кой е казал истината и кои политици лъжат. Защото лицемерието и лъжата са начин на общуване в българската политика. Българският избирател трябва да знае кой лъже, така че вие решавате, но на този Съвет не се казаха някакви неща, които могат да застрашат националната сигурност, но се казаха много лъжи, изречени от хората, които в момента са се самообявили за политически елит.

Иначе осъзнаваме трудностите, ние ще направим всичко по силите си, когато бъдем покани на преговори за съставяне на правителство, но не на всяка цена, защото в крайна сметка по-добре избори или по консултации и политически разговори, дори да ги наричат политически кризи,  отколкото политическа стабилност и управление на ГЕРБ девет години безметежно.

Все пак си мисля, че това е по-демократичният процес.

Ще направим всичко по силите си без да прекрачваме аморални граници, завърши Йорданов.

Радев отговори по темата за КСНС:

Добре е да се знае истината, но все пак аз държа всеки участник в този Съвет да може да изкаже свободно своето мнение. Досега съм разсекретил стенограма от консултативна среща едва след като изпратих уведомителни писма за съгласие на всички участници - дали всеки един е съгласен да се разкрият неговите думи. Но това са тежки решения. Аз не искам да стане така че да компрометираме свободата на изразяване преди следващите консултативни съвети.

Някои неща е добре да се знаят отношение на Република Северна Македония. Големият грях на българската политическа класа е че забравиха македонските българи. Темата за РСМ и като страна, която дискриминира нашите сънародници, започна да се поставя преди една година, когато върнах поредното вето. Октомври миналата година обявих пред всички наши европейски партньори, че проблемът не е двустранен - проблемът е европейски, защото засяга фундаментите на Европейския съюз, касаещи Копенхагенските критерии, правата на човека и недискриминацията .

Тогава европейските лидери започнаха да разбират същността на проблема. И тогава по време на служебното правителство беше разработен пакетът „5+1“, защото това е най-важният проблем – правата, човешките права на нашите сънародници и оттам тръгна в Европейския съюз разбирането на всички лидери, на всички ръководители на европейски институции, че този въпрос трябва да намери решение.

Затова го поставих тук - на КСНС, да вземем всички решение и че основното наше искане трябва да бъде промяна в конституцията, така че македонските българи да получат равноправие като бъдат вписани редом с другите държавотворни народи. И не само това поставих предложението това да бъде задължително условие за начало на преговорите за падане на ветото. Благодаря. че само вие го подкрепихте.

Всъщност нашата политическа класа прие този подход, едва когато дойде дойде френското предложение. През това време президентската институция продължи да работи непрекъснато с всички европейски лидери, така че това да стане факт.

Но трябва да се прави разлика когато се казва „френско предложение“. То се съставя в оформянето на преговорната рамка, където влезе изискването за конституцията, което изключително важно. И това е справедливото решение това решение не в полза на България - в полза на македонските българи, а в полза на Европа. Защото европейският подход на другата част – протоколът, който е състава част от рамката, се изработва в България и в РСМ.

Моите претенции са били там - защото в него са гаранциите за човешките права, но нашето културно-историческо наследство, историята, изкореняването на езика на омразата, всичките бели надписи, поведението на публичните медии - те са обект като механизми за контрол в този протокол. Този протокол именно дава съдържанието и механизмите, каза Радев.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK