Израел продава противотанкови ракети на Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сделката е на стойност 400 млн. долара

Израел подписа сделка за 1,44 млрд. шекела (400 млн. долара) за продажба на противотанкови ракети Spike на Гърция, съобщи в понеделник израелското министерство на отбраната, съобщава Ройтерс. Това става само дни, след като Израел подписа сделка в подобен размер за осигуряване на противовъздушна отбрана на новоприетия член на НАТО - Финландия.

Spike е управляема противотанкова ракета, използвана от много страни от ЕС и НАТО, произведена от израелския държавен отбранителен изпълнител Rafael Advanced Defense Systems.

"Ракетите Spike ще подсилят портфолиото от оперативни инструменти на гръцката армия и очакваме по-нататъшно разширяване чрез стратегическо сътрудничество в близко бъдеще", заяви изпълнителният директор на Rafael Йоав Хар-Евен.

Министърът на отбраната на Израел пък допълни, че споразумението засилва връзките между страните.

През миналата седмица Израел и Rafael обявиха, че ще предоставят усъвършенстваната система за противовъздушна отбрана David's Sling на Финландия, след като страната официално се присъедини на 4-и април към Организацията на Северноатлантическия пакт.

Финландия ще получи отбранителната система, предназначена за прихващане на балистични и крилати ракети, като сделката беше на стойност 316 милиона евро (345 милиона долара). Все още обаче се изисква одобрение от страна на САЩ, които участват в разработването на системата.

Финландия посочи, че сделката с Израел значително ще повиши нейните способности, а Израел я нарече "качествен скок" в сътрудничеството в отбраната между страните. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//