ЮЗУ с дискусия: 20 години България в НАТО

Снимки: ЮЗУ - Благоевград

ЮЗУ „Неофит Рилски“ бе домакин на среща дискусията

Директорът на Дипломатическия институт към МВнР Таня Михайлова и доц. д-р Велизар Шаламанов, директор „Развитие на способностите“ в Атлантическия клуб в България, проведоха среща дискусия със студенти в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Срещата се организира във връзка с Националната програма с инициативи за отбелязване на 20-годишнината от присъединяването на България към НАТО и 75-годишнината на Алианса, съобщават от пресцентъра на университета.

По време на дискусията бе поставен фокус върху основните политики на Алианса с оглед актуалната среда за сигурност в Европа и Черноморския регион, както и съвременните измерения на партньорство в рамките на НАТО – в сферата на науката, технологиите, изкуствения интелект, стратегическите комуникации.

Г-жа Михайлова и доц. Шаламанов запознаха студентите с историята на членството на България в НАТО и значението му за сигурността и стабилността на страната. Обект на дискусия бе и темата за приноса на България за колективната отбрана на Алианса. Обсъдени бяха важни въпроси като бъдещето на НАТО в контекста на съвременните геополитически предизвикателства, напрежението в Близкия изток и войната в Украйна. Интерес сред студентите предизвика и темата за Антарктическия договор и свързаните с него споразумения.

В рамките на посещението представителите на Дипломатическия институт се включиха със свой щанд в кариерното изложение, провеждащо се във висшето училище, където представиха основните функции и дейности на Дипломатическия институт, както и възможностите за стаж в рамките на целогодишната стажантска програма на Института.

Визитата на директора на Дипломатическия институт в Югозападния университет приключи със среща с ректора проф. д-р Николай Марин, на която присъстваха доц. д-р Велизар Шаламанов, гл. ас. д-р Вероника Стоилова и ас. д-р Румяна Попова. На нея бяха обсъдени идеи за разширяване на партньорството между двете институции, както и организирането на съвместни инициативи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//