Хората с увреждания одобриха социалната програма на кандидат-кмета Владимир Елезов

снимки: infomreja.bg

"Ние не предлагаме чудеса, не обещаваме химери и утопии. Пред вас мога да поема ангажимент само за реално изпълними неща". Кандидат-кметът на Коалиция "ЕКИП" Владимир Елезов отново бе откровен, този път пред хората с увреждания в Благоевград.

"Не мога да обещая, че ще ви реша всичките проблеми, но онова, което зависи от мен, за да стане животът ви по-лек, ще го направя", обърна се той към хората в неравностойно положение.

Най-младият кандидат-кмет в областния център акцентира върху своята предизборна програма, в която социалните услуги заемат водещо място. Той призна, че за изготвянето на тази част от платформата си, е ползвал съветите на Герасим Богдански, който е сред най-дългогодишните социални работници в областния център.

"Преди много години в Благоевград имаше само един пенсионерски клуб. Сега има 16 заведения, предлагащи социални услуги. Това не е никак малко. Но оттук нататък трябва да се работи за повишаване качеството на предлаганите услуги", обясни Богдански, който е бивш началник на звеното за социални услуги в Община Благоевград. Той призна, че е недопустимо в кметството да няма служители, които да могат да обслужват незрящите и глухонемите. "Целият град е осеян с банкомати и улични телефони, но те могат ли да се ползват от хората с физически увреждания?", реторично попита той.

Социалният експерт на Коалиция „ЕКИП“ с болка призна, че през последните 20 години всеки управник говори за създаване на достъпна околна среда, но на практика тя не съществува. "Ето затова тук при вас е Владимир Елезов. Сега е моментът да му издърпате ушите, за да сте сигурни, че ще направи живота ви по-лек, когато седне в кметския кабинет", пошегува се бившият социален работник.

На срещата присъстващите се оплакаха от порочната практика социални помощи у нас да получават едни и същи хора, както и от неефективността на програмата "Личен асистент".

В платформа си за развитие на Благоевград Коалиция „ЕКИП“ е заложила създаване на услугата "Социален асистент", която ще позволи професионални специалисти да се грижат за болните и хората с увреждания. Тя ще идва "на помощ" и тогава, когато държавата не успее да осигури подкрепа за нуждаещите се.

От Съюза на инвалидите в областния център се оплакаха от недостъпната околна среда и дадоха пример с това, че клубът им се намира на третия етаж в сградата на бившия битов комбинат, до който на практика никой не може да стигне. "Това е лудост", не скри възмущението си Владимир Елезов, който пое ангажимент да осигури партерно помещение за хората в неравностойно положение.

„Владимир Елезов излезе с една програма, но след срещите си с жителите на общината, тя вече е друга. Това означава, че той слуша гласа на хората и търси начини за решаването на проблемите им“, подчерта Герасим Богански.

На срещата бе обсъдена и идеята, подкрепена от кандидат-кмета на Коалиция „ЕКИП“, в Благоевград да бъде създадено сдружение, което да обедини всички организации на хора с увреждания в града за по-ефективно защитаване на правата им.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//