Стара отколешна рецепта за приготвяне на вкусна домашна халва с бяло брашно, оставена им от деди и прадеди, пазят жителите на хаджидимовското село Абланица. Домашната халва в селото се нарежда на първо място сред приготвяните традиционно през есента домашен кускус, юфка, макарина и други местни специалитети.
Домашната халва в Абланица е поставена на пиедестал, защото тя е неизменният кулинарен шедьовър, който се поднася задължително наред с други ястия при сватби, кръщенета, помени и други семейни традиции и ритуали.
Процесът на приготвянето на домашната халва в Абланица продължава повече от 5 часа. Започва се от рано сутринта, за да е готова до обяд, изискват се много продукти и здрави мъжки ръце, които да бъркат непрестанно часове наред сладкия кулинарен специалитет, докато стане готов, след което от него похапва цялото село.
Халва се вари в Абланица и при влизане в нов дом, при приключване на калъпенето на тютюна през зимата и при още много и най-различни поводи.
Зимната тютюнджийска халва старите абланичани са наричали „халва за допитялник“.
Домашната халва е ритуална във всички мюсюлмански села в Гоцеделчевско, уж се приготвя по един и същи начин, но абланишката става най-вкусна, без брашнени грудки, мека и достатъчно ароматна и мазна като масло.
Хората от Абланица най-обичат да похапват домашната халва с туршия от зелени кисели домати, коментираха ценители от Гоцеделчевско, които са направили проучване сред приготвяните в повечето мюсюлмански села в региона.
За един голям казан домашна халва, с който да се нагости цяло село, са необходими 21 литра олио, което се сгорещява и към него се прибавят 43 кг бяло брашно.
Самото пържене на огромното количество брашно в олиото изисква поне 2-3 часа непрекъснато бъркане, за да не полепне по дъното и загори.
В тази сложна процедура участват само мъже – млади и яки, и поне десетина на брой, за да се сменят по двойки. Дали домашната халва е готова, майсторите на кулинарната вкусотия разбират по аромата, който излиза от казана по време на бъркането.
Майсторлъкът се съдържа в самото бъркане на халвата и приготвянето на буен огън, издават абланичани.
Докато се бърка халвата до придобиване на златист цвят и неустоим аромат, сиропът се приготвя на друго огнище. В отделен казан се слагат 47 кг вода и 45 кг захар. След прибавянето на захарта се разбърква добре и се оставя да заври.
Сиропът се прибавя към готовата и ароматна смес от опърженото и изпечено брашно, докато то е на огнището в другия казан. Започва се отново бъркане около 20-30 минути, докато брашното поеме сиропа и се получи еднородна смес без грудки.
В Абланица има поколения бъркачи на домашна халва – по-младите поемат щафетата от по-възрастните. Сред имената на днешните бъркачи на домашна халва в селото са Ферад Конедарев, Исмаил Атипов, Исмаил Балиев, Неджими Хавальов, Джеват и Илхан Хавальови, Сейди и Фаик Сиракови, Мехмед Газиев-Чопър, Бейзад Сираков и Феджеpи Теpзиев.
Процесът на варенето и приготвянето на халвата задължително става пред погледа на възрастна жена. Тази година контролът бе поверен на любимата кулинарка в Абланица – Зюмбюла Балиева.
„От незапомнени времена се прави домашна халва в нашето село, при помени за починал човек – задължително. Навремето редовно, сега по-рядко, се прави халва и при новородено бебе. Когато ходехме при новородено, задължително оставяхме чинията, в която сме донесли нещо сладко на родилката. Когато всички от селото се изредят да видят бебето и родилката, се вари халва и с нея се пълнят оставените чинии и се разнасят по къщите. Истински ритуал е приготвянето на халва в Абланица. Около казаните се събират много хора да помагат, а по-възрастните, докато чакат тя да стане готова, пият кафе и се отдават на сладки приказки часове наред“, разказа за ИНФОМРЕЖА секретарката на читалището в селото Зейнеп Имамова, която от години съхранява и запечатва за архива на читалището традиционните местни рецепти, ритуали и случки.
ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ В РУБРИКАТА "КАКВО ВИДЯ?" - СНИМКИТЕ, КОИТО ВИЕ НИ ИЗПРАЩАТЕ