Град Гоце Делчев се преклони пред величието на своя патрон (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Гоцеделчевци отбелязаха тържествено 150-годишнината от рождението на героя

150-годишнината от рождението на Гоце Делчев събра пред неговия паметник в центъра на едноименния град хора от различни поколения. Те бяха тук в студения февруарски ден, за да отдадат почит пред паметта на тази велика личност, радетел за свобода, равноправие и напредък.

В словото си Владимир Москов – кмет на община Гоце Делчев, говори за обаянието, величието, безукорния живот и саможертвата на „един от най-великите мъже на България“.

Паметникът на патрона на града беше отрупан с венци и цветя. Те бяха поднесени от името на: президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателя Кирил Петков,  община Гоце Делчев, Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, Областния управител на област Благоевград Валери Сарандев, Министерството на труда и социалната политика, Националния съвет на БСП и парламентарната група на Коалиция за България, парламентарната група на ПП „Продължаваме промяната“, община Банско, БСП, ДПС, ПП „ГЕРБ“, ПП „Атака“, ВМРО, Областна дирекция на МВР – Благоевград, Районно управление Полиция, Гранично полицейско управление, РС ПБЗН – Гоце Делчев, обществени организации, институции и ведомства, училища.

Специално за годишнината ученици и преподаватели от ПГ по МСС „Пейо Яворов“ в града бяха подготвили възстановка на последната битка, водена от Гоце Делчев и неговата чета. Точно тук, в подножието на паметника, оживя страшната, но и величава картина от май 1903 година, когато само на 31 години Гоце загива.

Но да си спомним словата на Ботев: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!“

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//