ЮЗДП се отчете: Под милион печалба има за 2023

Снимка: Infomreja.bg, Валентин Чамбов

Предприятието даде годишния си отчет пред обществеността

По-малко от милион е успяло да спести Югозападното държавно предприятие за година.

Това стана ясно на пресконференция, дадена от ръководството на Предприятието в лицето на Валентин Чамбов – директор, Ваня Каменова, Вера Станишева и Петков Ангелов.

Чамбов съобщи, че годината ще завърши с процент нереализирана дървесина. Около 85% е продадена, очаква се остатъкът да бъде реализиран до края на януари.

Чамбов отчете, че за първи път в историята на Предприятието за година се сменят трима директори. След конкурс, проведен в Министерството на земеделието и храните преди две седмици, Чамбов поема ръководната длъжност.

Ваня Каменова отчете безспорният успех на Предприятието в реализирането на проекти, свързани със семедобиването и залесяването. Закупена е и нова техника. Очакват се до края на годината ЮЗДП да получи по програма „Околна среда“ 12 млн. лв. за изпълнението на тези проекти, а от управляващия орган са написали „Отличен 6“ на ЮЗДП.

Вера Станишева даде също положителни данни за залесяването на горите.

Над 15 хил. дка са залесени за последните 5 години с над 7 млн. фиданки – основно тополи, дъб и бук. Проблемна е била годината за добиването на семена от иглолистни култури. ЮЗДП полага грижи и за горските обитатели като залесява с горскоплодни дървета.

Над 10 тона семена са събрани през годината.

Приключва есенния залесителен сезон в териториалните поделения  „ДГС Гоце Делчев“,  „ДГС Петрич“,  „ДГС Струмяни“, ТП „ДГС Рилски манастир“, ТП „ДЛС Искър“, ТП „ДГС Благоевград“, „ДГС Невестино” и др. Към момента са залесени 3379 дка.

Югозападно държавно предприятие работи по три проекта, финансирани по програма "Лайф" на Европейската комисия, свързани с възстановяването на ценни природни местотобитания и създаване на експериментални култури от сухоустойчиви видове, предвид настъпващите климатични промени.

През изтеклата година, основните дейности по залесяване са финансирани и по проект финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ на ЕК.

През последните години са насочени големи усилия за разнообразяване на видовия състав при залесяване и попълване на горските култури. По периферията на иглолистните култури, се залесяват горскоплодни дървесни видове: дива круша, джанка, киселица и др. Създават се култури с основно участие на различни видове дъбове и медоносни видове в помощ на пчеларите.

През тази вегетационна година са използване при залесяването и попълването следните медоносни видове – 7 хил. бр. дива круша, 11,3 хил. бр. обикновен кестен, 5 хил. киселица, над 500 хил. дъбове, бук, явор и др.

За есенното залесяване и попълване на горските култури са използвани над 30 хил. тополови фиданки.

По отношение на пожарите, ЮЗДП може да се похвали, че 2023 е относително спокойна. Най-много пожари са регистрирани в Гоцеделчевско, каза Петко Ангелов.

От служителите по опазване не горските територии от началото на годината до 17 декември са съставени общо 361 акта за установени административни нарушения, от които 357 по Закона за горите и 4 по Закона за лова и опазване на дивеча. С най-голям брой съставени актове са ТП „ДГС Самоков“ - 102, ТП „ДГС Гърмен“ - 58, и ТП „ДГС Разлог“ с 25.

Общото количество дървесина, задържана в базите за съхранение към същата дата, е 330,6 куб. м., от които 271,4 куб. м. дърва за огрев и 59,2 куб. м. обла строителна дървесина. Задържани са още 19 леки и тежкотоварни автомобили, 20 каруци, 20 бензино-моторни триона, 9 инструмента за дърводобив, исландски мъх и др.

Съставените актове в обхвата на ЮЗДП към същия период на миналата година са общо 502. През същия период на 2022 са задържани 245 куб. м обла строителна дървесина, 436 пр. куб. м дърва, 38 коли, 21 каруци, 24 моторни триона. С най-висока концентрация на нарушения в Горските територии са били ДГС Тетевен, ДГС Самоков и ДГС Гърмен.

Данните сочат, че през настоящата година има значително намаляване на нарушенията в горски територии, това е следствие от завишаването на контрола в горските територии от една страна и от друга, конкретно за миналата година - спекулативното завишаване на цените на дървесината в следствие на повишеното и търсене.

До настоящия момент на територията на ЮЗДП са възникнали 78 пожара. Засегнатите от пожарите територии са 2859 дка, от които 165 дка /6%/ са с върхово опожаряване. От засегнатите площи 2150 дка са държавна собственост, което представлява 75% от засегнатата територия.

За сравнение през същия период на 2022 г са възникнали 76 пожара, при които са засегнати 2252 дка, от които 85 дка върхово.

Средната опожарена площ от един пожар през 2023 г е 37 дка, а за същия период през 2022 г. е 30 дка.

Съпоставяйки броя и опожарените площи през двете последователни години, става ясно, че почти няма разлика в броя на възникналите пожари и площта на върховите запалвания, като малко завишената обща площ през 2023 е вследствие на изключително високите летни температури и липсата на валежи през втората половина от лятото на 2023.

Най-засегнати от пожарите през тази година са: ДГС Гоце Делчев – 17 пожара, 909 дка.; 100 дка. върхов; ДГС Сливница – 4 пожара, 624 дка.; 10 дка. върхов; ДГС Самоков – 4 пожара, 222 дка; ДГС Кюстендил – 5 пожара, 209 дка; ДГС Тетевен – 2 пожара, 180 дка.

Причините за възникване на горските пожари основно са небрежност – 36 пожара, 29 -по неизвестни причини, които вероятно са породени от човешка дейност, като има и 8 пожара, които са отчетени като умишлени, и 5 вследствие на естествени природни причини.

Засегнати са 926 дка иглолистни гори, 910 дка широколистни гори и 256 дка смесени гори.

ЮЗДП има изградени 9 пожаронаблюдателни кули в Благоевград, Кресна, Сандански, Катунци, Гоце Делчев, Дикчан, Гърмен, Места и Елешница. Информацията от кулите постъпва в изграден централен информационен център в административната сграда.

Териториалните поделения разполагат с 29 противопожарни автомобили, приведени в изправност и в готовност за действие при възникнал горски пожар.

Териториалните поделения на предприятието разполагат с 2 булдозери и 12 комбинирани багери, които също се включват ефективно при потушаване на пожарите.

В предприятието и териториалните поделения са формирани 76 дежурни екипи (специализирани групи за гасене на горски пожари) с общо 633 служители участващи в тях.

 

Снимка: Infomreja.bg, Петко Ангелов
Снимка: Infomreja.bg, Ваня Каменова
Снимка: Infomreja.bg, Вера Станишева

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//