Гласоподавателите в Благоевградско - с 23 325 повече от населението

Снимка: Infomreja.bg

В избирателните списъци продължават да фигурират македонските граждани с български произход

Броят на гласоподавателите в област Благоевград са с 23 325 повече от населението, според данните от последното преброяване, извършено от Националния статистически институт през 2021 година, предаде БНР. 

315 522 са гласоподавателите според избирателните списъци, а по данните на националната статистика населението на област Благоевград е 292 227. Хората, навършили пълнолетие, са около 260 000. Фрапиращата разлика се обяснява и с факта, че в избирателните списъци продължават да фигурират македонските граждани с български произход, които имат български документи за самоличност и постоянен адрес у нас.

 Най-много са те в благоевградското село Бело поле - над 11 000, а избирателният списък там е 396 страници. За първи път обаче бюлетините в изборните книжа са значително по-малко, тъй като македонските българи не идват да гласуват, потвърди Антон Василев от СИК. 

Изборният ден в област Благоевград започна навреме и без проблеми. Общият брой на разкритите секции в областта е 560, като в 113 от тях ще се гласува само с хартиена бюлетина. 17 са подвижните секции, в които гласуват хора със затруднения в придвижването, като най- голям е техният брой в Сатовча-4 и в Симитли-3.

С решение на РИК секции са разкрити втри лечебни заведения,в домове за възрастни хора и в ареста в Благоевград. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d