ГИСДИ: ОИК Кюстендил влиза в норма. ЦИК не регистрира сигнали

Снимка: Личен архив

В Кюстендил гласоподавателната активност нараства

Иван Винаров – доктор по политология, регистриран наблюдател на Гражданска инициатива за свободни и демократични избори /ГИСДИ/

Как виждате изборния ден в Кюстендил, г-н Винаров?

В Кюстендил изборният ден тече нормално. Редът в секционните избирателни комисии е относително добре организиран. Не се забелязват струпвания на застъпници и наблюдатели в секциите, които да възпрепятстват изборния процес. На определени времеви интервали забелязваме движение на микробуси, които докарват групи избиратели близо до секциите. Възможно е пътниците да са се самоорганизирали, за да могат да осъществят демократичното си право на глас.

А възможно ли е това да е форма на изборен туризъм?

Всичко е възможно. Видях, че в ОИК има подаден сигнал за това. В Районно полицейско управление Кюстендил също е изпратен сигнал. Надявам се, че изборната администрация, както и полицията ще направят необходимите проверки. 

Имате ли наблюдения върху избирателната активност?

Към 10.00 ч. са гласували 3965 от общо регистрирани 53 695 гласоподаватели. Това прави 7,38% електорална активност. Към 12.00 гласувалите са 11 693 или 21,67%. Темпът на нарастване на активността е над 2 пъти. Това е нормално предвид по-късния час, но ако гласуването продължи в същия темп, към 20.00 ч. избирателната активност е възможно да достигне 64,5%, а час по-късно, ако бъде удължен изборния ден, потенциално минава 70%. Според наблюдателски доклади на други организации за предишни избори, в Кюстендил избирателната активност чувствително се повишава след 16.00. Ще активизираме наблюдението си в определени райони на града, ще следим и за струпвания и опашки от избиратели пред секционните избирателни комисии. 

Как работи ОИК?

Срещнахме се  с председателя на ОИК Кюстендил още вчера. Днес забелязахме нередности в публичния регистър на жалби и сигнали на ОИК Кюстендил. След получена жалба в ОИК за същите нередности от един от кандидаткметските щабове, нередностите бяха отстранени от комисията и вече тя работи в синхрон с Изборния кодекс. Жалбата, за която говоря е регистрирана в публичния регистър, вече има решение и по нея, и по други жалби.

Проверихме и регистрите на другите ОИК на територията на област Кюстендил. Установихме, че към началото на изборния ден в регистрите на жалби и сигнали на ОИК Кюстендил и ОИК Кочериново липсва подател на жалбата или сигнала. ЦИК има специално решение, чрез което изисква от всички ОИК да съобщават кой подава жалбата или сигнала. Регистрите на ОИК Дупница и ОИК Бобов дол са изпълнени в съответствие с това решение. Останалите ОИК в областта не бяха получили сигнали или жалби. Сигнализирахме ЦИК за тази нередност още в 8 часа сутринта.

Какво направи ЦИК по подадения от ГИСДИ сигнал?

Досега ЦИК не взе никакви мерки, съгласно правомощията си да отстрани нередностите. ЦИК все още не е публикувала в своя публичен регистър изпратения от нас сигнал. Получихме телефонно обаждане от член на ЦИК, че приемат сигнала за информация. Държа да кажа, че според Изборния кодекс ЦИК, РИК и ОИК са длъжни да публикуват в публичния си регистър на жалби и сигнали всички получени жалби или сигнали. Длъжни са също и да разглеждат получените жалби и сигнали и до час след приемането им да вземат съответно решение, което да публикуват в страницата си. Проверка на регистъра на ЦИК в 13.00 ч. днес показва, че последната публикувана там жалба е от 26.10.2019 с вх. номер  1742. Същевременно в регистъра на решенията откриваме решение 1556-МИ от 27 10.2019, което е по жалба, която очевидно е подадена, но не е регистрирана в публичния регистър. Говорителят на ЦИК Александър Андреев каза по Нова телевизия в 9.50 днес, че в ЦИК са получени 30 жалби и сигнали. Сред тях вероятно е и изпратеният от нас. Защо ЦИК не регистрира жалбите и сигналите? Защо не взема решение по тях в срок от един час след получаването им?

Какъв е Вашият отговор?

ЦИК регистрираше всички сигнали на ГИСДИ в изборната 2014, след това и на местните избори през 2015 и на президентските през 2016. За първи път ЦИК отказа да се занимава със сигнали на ГИСДИ в кампанията за парламентарни избори 2017. Случаят е описан дори и в наблюдателския доклад на ОССЕ.

Нерегистрирането на жалби и сигнали в публичния регистър, не взимането на решение по тях,  си е своего рода нарушение на Изборния кодекс. Самата ЦИК възпрепятства прозрачността на изборния процес. Недоумявам защо й се налага да прави това.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//