Гешев за казуса с Нинова: Българската прокуратура ще спази закона, а за политиците – не зная

Снимка: Infomreja.bg

Работата на МВР по изборите Иван Гешев определи като симулиране на дейност

Първи коментар на главния прокурор Иван Гешев по казуса с Корнелия Нинова. Лидерът на БСП получи призовка за разпит заради вътрешнопартийни проблеми. Според главния прокурор, който е в Плевен, законът е еднакъв за всички български граждани, в това число и политиците. Главният прокурор подкрепи разследващия обвинител от Софийска градска прокуратура, който проверява преписката, образувана по жалба на Кирил Добрев срещу Корнелия Нинова и други членове на БСП.

„Нима българските закони не са еднакви за всички – политици и български граждани. Българската прокуратура ще спази закона, а за политиците – не зная”, заяви Иван Гешев.

Що се отнася до случая с катастрофата на Околовръстното и обвиненията от вътрешния министър, че прокуратурата не си върши работата, Иван Гешев поясни кой би трябвало да е отговорен за задържането на замесени в инцидента полицаи, предаде Нова тв.

„Дали един служител на МВР задържа за 24 часа по ЗМВР определено лице, мисля, че това е чл. 72 от ЗМВР, е правомощие само и единствено на МВР. Прокурор няма такива правомощия и не може да забрани такова нещо. Явно, някой е подвел министъра на вътрешните работи с невярна информация. Има отделно досъдебно производство за престъпление по служба на полицейските служители. Трябва да са две, защото става въпрос за престъпление по служба, а другото е престъпление срещу транспорта”, заяви Иван Гешев.

По другия случай с катастрофа в Шумен, при която загина млада жена, а шофьорът, дал първоначално положителна проба за наркотици, и е под домашен арест, главният прокурор заяви, че е възможно друга прокуратура да поеме разследването.

„Самият факт, че на паркинг на МВР изгаря веществено доказателство, което се самозапалва- за това има отделно досъдебно производство. Самият факт, че при полеви тест показва наркотици, а кръвната проба – не, е притеснително. Може да се прецени при отделни предпоставки, дали да не определя друга прокуратура с цел обективност и безпристрастност, различна от Окръжна прокуратура – Шумен”, заяви Гешев.

Работата на МВР по изборите Иван Гешев определи като симулиране на дейност, хващайки отделни хора със списъци, а не е разкрита нито една организирана престъпна група за купуване на гласове с главния поръчител.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK