ГЕРБ преживяха катарзис: Може да има бюджет и без редовен кабинет

Снимка: БГНЕС

Това каза депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Теменужка Петкова

Редовен бюджет за 2023 година може да бъде приет и без да бъде постигнато мнозинство в Народното събрание, което да излъчи редовно правителство. Това не изключи депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Теменужка Петкова. Коментара си тя направи след срещата между представители на партията на Борисов и представители на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" в Министерството на финансите. На разговорите, които продължиха малко над час и половина, не присъства служебният финансов министър Росица Велкова, която е на европейски съвет.

Припомняме, че основно кредо на ГЕРБ в последните седмици бе позицията, изказана първоначално от лидера на партията Бойко Борисов - няма как да бъде гласувана фискална рамка, без да има редовно правителство, което да поеме отговорност за нея.

"Това, в което оставаме категорични, е, че нашата основна цел и приоритет е приемането на България в еврозоната. За да бъде приета България в еврозоната, трябва да бъдат изпълнени съответно критериите за това. Един от тези критерии е съответно 3-процентният дефицит", отговори уклончиво на въпрос на News.bg Теменужка Петкова.

На свой ред съпредседателят на "Промяната" и бивш финансист номер едно в кабинета "Петков" Асен Василев преповтори позицията си - има "доста резерви", които не са заложени в представения от служебния кабинет бюджет. 

"Има доста резерви, ще получим детайлна информация от Министерството на финансите през следващата седмица както за приходната, така и за разходната част. След което ще обсъдим вариант, който изглежда доста реалистичен - да влезем в 3-процентен дефицит. Това ще се случи, след като най-вероятно бъде отхвърлен на първо четене бюджетът с 6,4% дефицит, след което да бъде коригиран от министерството и да влезе с 3% дефицит", разкри план-графикът Василев.

А откъде ще дойдат въпросните средства - от Плана за възстановяване и устойчивост, от дивидентите на държавните дружества, от орязване на парите за издръжка на държавни ведомства, както и от ревизия на капиталовата програма на държавата, уточни той. И подчерта - на този етап няма изгледи да се "пипат" социални разходи и заплати.

"Преди 2 месеца излезе информация, че финансовото състояние на държавата е тежко, очаква се дефицит над 6%. Това, което сега колегите изложиха като информация, потвърди тези данни. Както г-н Василев спомена, поискахме да ни бъде предоставена подробна информация - както по отношение на капиталовите разходи, така и по отношение на разходите за издръжка, по отношение на дивидентите, относно възможността да бъде начислен 100% дивидент (т.е. държавните компании да внасят в бюджета цялата си печалба - бел.ред.), като съответно бъдат отчетени и рисковете за Българския енергиен холдинг, да се съобразим изцяло с неговата финансова сигурност и с енергийната сигурност на страната", допълни колегата си от ПП Теменужка Петкова.

Двете най-големи партии в парламента очакват в най-кратки срокове да получат изисканата от тях детайлна информация от страна на финансовото ведомство. Кога ще стане това обаче, засега не е ясно - зависило от темпа на работата на експертите в министерството. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//