Президентът призова партии и правителство да намерят решение за заплатите в университетите

Снимка: Президентство

Радев се срещна с представители на Съвета на ректорите на висшите училища заради недоволството на работещите в сектора

Партиите, които промениха Конституцията и заложиха нов член – 23-и, според който образованието, науката и културата са висша национална ценност, забравиха или неволно пропуснаха да променят и бюджета, а това поражда съмнения в искреността на силните думи, записани в Конституцията. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с представители на Съвета на ректорите на висшите училища в България по повод изразеното недоволство и заявената готовност за протести в сектора на висшето образование. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Недоволството, изразено в писмо на Съвета на ректорите до държавния глава, е породено от неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в приетите в Закона за висшето образование промени, според които трудовите възнаграждения на академичния състав на държавните висши училища са фиксирани спрямо средната брутна работна заплата за страната. Представителите на висшите училища у нас посочват също, че през последните три години средствата от брутния вътрешен продукт, предвидени за финансиране на българските университети, драстично намаляват, а трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски.

Президентът изрази тревогата си от процесите в сектора и припомни, че многократно е разговарял с ръководствата на висшите училища в цялата страна за проблемите в българското висше образование, както и за приоритетите и перспективите пред него. Държавният глава заяви пълната си подкрепа за исканията на Съвета на ректорите за достойни възнаграждения и определи образованието и науката като ключови области за развитието на страната ни като модерна европейска държава, основана на демократични принципи, която разполага с високи технологии в индустрията и всяка сфера на икономиката и има ускорен икономически растеж за постигането на по-висок жизнен стандарт. По думите на Румен Радев не бива да се стига до протести, тъй като те не биха изпратили добър сигнал както извън страната, така и в обществото, съобщават от прессекретариата на президента.

„Вашата мисия е изключително важна и тя трябва да бъде подкрепяна от всички български политици, независимо кой е на власт“, заяви държавният глава. Той изрази мнение, че българското общество трябва да застане зад своите висши училища, които днес работят в конкурентната среда на открития европейски образователен и научен пазар. Президентът поздрави ректорите за растящия през последните години брой на научните публикации и на цитиранията на родни учени. По думите му, за да продължи да се развива този процес, са необходими по-добри условия за правене на наука в българските университети. „Силата на един университет е не само да дава силно образование, но и да развива силна наука“, посочи президентът.

Държавният глава подчерта, че висшето образование и науката имат ключова роля и в усилията за преодоляване на демографската криза. „Имаме прекрасни студенти и млади научни работници, които са в чужди водещи университети зад граница и дават своя принос за други държави“, посочи президентът и допълни, че за да останат у нас заетите в науката, трябва да бъдат обезпечени в социално отношение и като условия на труд и работа, за да могат да се отдават на своята преподавателска и научна дейност.

Президентът Румен Радев призова народните представители да намерят решение по исканията на Съвета на ректорите или чрез контрол над служебното правителство, или чрез актуализация на бюджета. „Надявам се същият парламент, който промени Конституцията, така че да има парламентарен контрол и образованието, науката и културата са висша национална ценност, сега да направи така, че да се изпълни законът“, заяви държавният глава. Той посочи, че преди конституционните промени по отношение на служебното правителство е можел да даде бърз отговор на поставените искания, но след спорните поправки в основния закон президентската институция не би могла да гарантира нищо, освен призив към служебния министър-председател въпросът да бъдат приоритетно разгледан. Румен Радев поздрави ректорите, че имат единно мнение в исканията си. „Мисля, че вашият апел в тоналността на кресчендо и пицикато ще бъде разбран и оценен от нашите политици“, посочи още държавният глава.

Визепрезидентът Илияна Йотова подчерта ключовото значение на научната работа в българските университети, чиито проекти изискват обезпечаване при сериозна конкуренция. „Недоумявам защо, при положение, че не само в конституционния текст е промяната, а предишното правителство обяви като свой приоритет българското образование и имаше премиер, който трябва да е от академичните среди, има такова жестоко неглижиране на висшето образование в страната“, посочи вицепрезидентът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//