Фермерските пазари – вкусна храна с доказан произход

Снимка: БГНЕС

Пазарът е в столичния парк "Заимов"

Над 30 земеделски производители от цялата страна показват продукцията на поредния фермерски пазар в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

„Това е второто ни събитие за тази година. Имаме около трийсет фермери участници, които представят различни продукти – плодове, зеленчуци, млечни продукти, месо и други. Има още хляб с квас, вино, прясна паста и много други“, разказа Николай Генов, координатор на кооперация „Хранкооп“.

Щандовете са разположени в столичния парк „Заимов“, а на тях посетителите могат да намерят местно отгледани и пресни сезонни продукти. Там е лесно да разберете откъде идва храната – производителите участват лично и можете да ги попитате за сортове, начин на гледане, на съхранение, както и за интересни рецепти.

Традиционно най-търсени се оказват млечните продукти – масло, сирене и кашкавал, разказват организаторите, както и пчелните – мед, прашец и други. Тъй като се намираме в сезона на виното, той също е доста търсен продукт.

Тъй като фермерският пазар протича в условията на епидемия, организаторите следят за стриктно спазване на мерките, както от страна на фермерите зад щандовете, така от страна на потребителите. „За момента се спазват. В самото начало сме още, дори няма и много хора. Оставили сме достатъчно пространство в алеите на парка. Осигурили сме всичко необходимо – еднопосочно движение с обособени вход и изход, както и хора, които да контролират ситуацията при евентуални случаи на струпване. Има поставени дезинфектанти, а всички производители ползват лични предпазни средства. Предприели сме всички мерки, но разчитаме и на хората да бъдат достатъчно отговорни“, разказа още Николай Генов. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK