Елена Удреа - "фаталната жена" на Румъния, която спи в благоевградския арест

Колаж: Infomreja.bg

Името на Удреа е по-скандално в Румъния от това на Борисов, Пеевски, Божков, Прокопиев в България

Елена Габриела Удреа или фаталната жена на Румъния без аналог в България или поне женски такъв.

Докато у нас от години се говори за корупция по високите етажи на властта, името на Борисов е замесвано в национални скандали и международни такива (Барселонагейт), Пеевски и Божков са пък главните лица от години в приказката за „невинните бизнесмени“ с милиони зад гърба си, то в Румъния една блондинка скри шапката на всички разследвани от нашата прокуратура и КПКОМПИ.

Елена Удреа вече няколко дни спи „спокойно“ в благоевградския арест, а екипи на почти всички румънски медии пристигнаха още през изминалата седмица, за да отразят задържането на бившата „първа дама“ на ГКПП Кулата.

Удреа е „първа“ не защото е била президентша, а защото в ръцете ѝ са били средоточени власт и пари, които нито една българка досега не е показала като имане.

Също така – някъде в папарашкото пространство се говори, че хубавата Елена може би наистина е била и „президентша“, но под прикритие. Нейното име силно се свързва с това на бившия президент Бъсеску като негова любовница.

Елена Удреа е жената – която освен че е красяла коридорите на Министерския съвет на Румъния, е била и на кориците – и то доста предизвикателно облечена, на множество модни списания.

Името ѝ се свързва с лукса, с една рокля на Габана, която струвала над 14 хил. паунда, както и с огромно имение.

В него тя живее с 3-годишната си дъщеричка.

Бизнесменът Дорин Кокош  е неин съпруг. Кокош и Удреа включват прак на 30-ия рожден ден на Удреа през 2003 г. в румънското консулство в Ню Йорк . Те се развеждат през юни 2013 г. След това Удра има връзка с по-млад мъж, от когото е и детето ѝ, което се ражда през 2018.

Бягството на Елена от Румъния след влязла в сила ефективна присъда не е за първи път. Първият е, когато Удреа избира слънчевата Коста Рика, където ражда детето си. Там – в Коста Рика, е избягал и бившия главен прокурор на Румъния. Елена се завръща в Румъния на „бял кон“, тъй като съдът в Коста Рика така и не издава заповед за екстрадиция.

И тогава, и сега Удреа оправдава бягствата си с търсене на политическо убежище. Бягството през ГКПП Кулата към Гърция било уж с такава цел, ала румънските журналисти смятат, че е искала да отиде в Дубай.

Името на Удреа е по-скандално в Румъния от това на Борисов, Пеевски, Божков, Прокопиев в България и заради визията ѝ или по-скоро липсата на „свян“ пред камерите и силният пиар, който тя си прави през годините.

Удреа е равно на логото на Румъния, което е изработено от нея по програмата „Visit Romania”.

Също така румънката – днес главен прокурор на ЕС, Лаура Кьовеши е „злото куче“, което успява да захапе Удреа и подобни на нея политици, за които има сигнали за корупция и търговия с влияние. За разлика от България обаче, в Румъния има осъдени политици.

Коя е Елена Габриела Удреа и защо е така важна за Румъния?

Законът срещу Удреа:

Проблемите на Удреа с правосъдието започват през януари 2015 г. Тогава тя е разпитана от прокурори от Националната дирекция за борба с корупцията по обвинения в пране на пари и неверни изявления в декларациите за имущество, като част от по-широко разследване на корупционния скандал за лицензиране на Microsoft . В резултат на това тя се оттегля като лидер на партията PMP.

След месец – през февруари 2015, Удреа е обвинена по две обвинения - за търговия с влияние и едно обвинение за пране на пари. Делото продължава след свалянето на депутатския й имунитет.

Удреа е обвинена и за получаване на подкупи за организиране на гала събитие през 2011 г. в чест на боксьора Лусиан Бют

През март 2017 г. тя е осъдена за подкуп и злоупотреба с власт по делото „Бьют“, като получава присъда от 6 години затвор, която подлежи на обжалване.  Удреа реагира, като характеризира процеса като „въпрос на живот и смърт“, заявявайки, че няма да отиде в затвора заради „напълно недоказани обвинения“ и „дръзки лъжи“, впоследствие тя подава жалба. Тази жалба е отхвърлена през юни 2018 г., когато Висшият касационен съд потвърждава шестгодишната присъда на Удреа.

В началото на 2018 г. Удреа бяга в Коста Рика , където иска политическо убежище . След решението на Върховния съд румънските власти я обявяват за издирване и искат екстрадицията ѝ от Коста Рика.

На 3 октомври 2018 г. Елена Удреа и Алина Бика , бившият главен прокурор на Румънската дирекция за разследване на организирана престъпност и тероризъм, който също иска политическо убежище в Коста Рика, са задържани от костариканския Отдел за съдебно разследване към Интерпол и са изправени пред Наказателния съд на Първия съдебен окръг на Сан Хосе. 

Ден по-късно Наказателният съд решава да задържи Удреа и Бика за два месеца до представянето на документите за екстрадиция от румънските власти. Въпреки това тя е освободена от затвора на 26 декември 2018 г. след отмяната на процеса за нейната екстрадиция от Румъния, тъй като шестгодишната й присъда в процеса „Гала Бют“ е отложен от Върховния касационен съд на 21 декември 2018 г. след решението на Конституционния съд, че всички съдийски състави на Върховния съд не са били формирани законно.

Впоследствие Удреа се завръща в Румъния на 8 юли 2019 г., след като на 3 юли Конституционният съд на Румъния решава, че съставите от трима съдии, които разглеждат дела за корупция, също са незаконни, тъй като не всички съдии в тези състави са специализирани в корупцията. 

През юли 2020 г. румънският бизнесмен Раду Будяну признава, че е посредничил за подкуп от друг бизнесмен (чиято самоличност остава неизвестна) на Удреа. Подкупът е бил с цел Удреа да помогне на бизнесмена да поднови дългосрочни договори между неговите търговски енергийни компании и държавната компания Hidroelectrica . 

Въпреки че първоначално са обещани на Удреа 5 милиона щатски долара, Будеану твърди, че е посредничил в няколко плащания на обща стойност до 3,8 милиона долара между ноември 2011 г. и февруари 2012 г.

Политическа Кариера:

Удреа е роден в Бузау и завършва средно образование в Националния колеж Богдан Петричеику Хасдеу в града. След това тя посещава факултета по право и публична администрация в Християнския университет „Димитрие Кантемир“ в Букурещ , който завършва през 1996 г.  През 2005 г. Удреа започва обучение в Националния университет за отбрана Карол I , като получава магистърска степен по военни науки през 2007 г.  Тя започва работа върху докторска степен в същата област, но изоставя начинанието през 2012 г. Удреа работи като адвокат в Букурещ от 1997 г. до февруари 2005 г., като възобновява адвокатската практика през декември. В Димитрие Кантемир тя започва да преподава по дисциплини, свързани с политика през есента на 2007 г.  и е автор или съавтор на пет произведения по геополитика и глобализация. Някои от дейностите й като адвокат предизвикват критики от неправителствената група за политически разследвания. Причината за критиките е, че докато Уреа е общински съветник от позиционна партия през 2004 г., тя представлява управлявания от правителството отдел за държавна администрация на наследството (RA- APPS), откъдето получава обществени поръчки на стойност 710 милиона леи за една седмица.

Удреа започва политическата си дейност през 2002 г. като юрисконсулт на Социалдемократическата партия (СДП). Тя се присъединява към Националната либерална партия (PNL) през същата година, като става общински съветник в Букурещ през юни 2004 г., по време на периода на Алианса за справедливост и истина .Тя заема тази длъжност до следващия февруари и през това време е председател на комисията по право. 

През октомври 2005 г. тя подаде оставка от PNL, присъединявайки се към Демократическата партия (PD; предшественик на днешната PD-L) през февруари 2006 г.

През декември тя е избрана за изпълнителен секретар на партията, ставайки вицепрезидент на PD-L година по-късно.  В тези качества тя популяризира партията и се изказва одобрително за президента Траян Бъсеску.

От февруари до ноември 2005 г., Удреа е държавен съветник и ръководител на канцеларията на президента при Бъсеску.

През този тя остро критикува премиера Калин Попеску-Търичану. Тя също така привлича внимание след телевизионно интервю, в което говори за „президента на Норвегия “, а не  за монарха.

Удреа подаде оставка след осем месеца, позовавайки се на „дълбоко несправедливите“ атаки срещу нея и други, замесени в антикорупционната инициатива на Бъсеску.

В тези корупционни връзки е замесен и съпругът й имаха с фирмата, аналог на българските „паркинги и гаражи“ „Dalli“.

Удреа е характеризирана като „блондинката от „Golden Blitz — Cotroceni“ ресторант, някога посещаван от Бъсеску. През 2004 г. Удера и Бъсеску са снимани от папараци в ресторанта и се „завъртат слухове“, че тя е негова любовница.

Въпреки слуховете тя заявява в интервю, че връзката й с президента е „стриктно професионална“.

На изборите през 2008 г. Удреа печели 43,4% от гласовете в своя окръг, достатъчно, за да спечели място в общинския съвет на Букурещ. Три дни след тя полоага клетва в новия кабинет на министър на туризма. 

Всички държавни служители на два етажа на Министерския съвет на Румъния или както там е наричан „Дворец Виктория“ са изгонени, за да се освободи място за новото министерство, оглавено от Удреа.

Като министър целите й включват повишаване на дела на туризма в БВП на Румъния от 3,5% през 2008 г. на 10% до 2012 г. и ренесанс за спа градовете на страната.

През лятото на 2009 г. парламентарна комисия, оглавявана от Людовик Орбан от опозиционната Национал-либерална партия(PNL) разследва предполагаеми злоупотреби в министерството, включително документи, подписани на името на Удреа от нейни подчинени, неправилен процес на сключване на договори, изразходване на неразпределени средства и изплащане на пари на кметствата въз основа на политически, а не на туристически критерии. През септември докладът на комисията препоръчва нейното уволнение и наказателни обвинения за злоупотреба със служебно положение, конфликт на интереси и небрежност; тя отказва да подаде оставка и нарича всички доводи "измислени обвинения".

През октомври същата година тя станва временен министър на околната среда след оставката на нейните колеги от кабинета на СДП.

През декември е сформиран нов кабинет, където Удреа е министър на регионално развитие и туризъм.

]Заедно с останалата част от кабинета тя подаде оставка през февруари 2012 г. на фона на антиправителствени протести . 

През юли 2010 г., след напускането на Ливиу Негойца , тя става временен ръководител на PD-L в Букурещ и поема поста на за постоянно по-късно същата година, като те е единственият кандидат, но подава оставка от тази позиция след местните избори през 2012 г. , при които PD-L се представя лошо в Букурещ.

За изборите през 2012 г. Удреа се кандидатира за депутат в град Роман. Макар и втора, тя печели. През март 2013 г. Удреа се кандидатира за лидер на PD-L, но е победена от действащия Василе Блага с разлика 51-44.

През юни тя е избрана за президент на PMP.

*Справката за Удреа е направена в румънската версия на Wikipedia, където има богато нейно описание.

 

Снимка: https://newsbeezer.com
Снимка: https://newsbeezer.com/
Снимка: https://newsbeezer.com/
Снимка: Личен фейбук профил, Елена Удреа

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK