Директорът на ОУ „Васил Петлешков“ - Пловдив, Сийка Зрънчева: Честит патронен празник!

Вечна слава! Дълбок поклон!

Уважаеми българи, скъпи колеги, родители и ученици,

С особена гордост мога да заявя, че днес е патронен празник на нашето училище, което носи славното име на Васил Петлешков, наречен фениксът на българската национална кауза.

Той е бележит български революционер и водач на Априлското въстание. Когато се навършва годишнина от славната Априлска епопея, когато от Копривщица започва свободата на България, с пукота на първата пушка, която слага началото на Априлското въстание, Петлешков се явява носител на Кървавото писмо.

Тайната завера на тези смели българи, поели жертвения кръст за свободата, се заклеват пред кама и револвер, пред святото Евангелие, че ще работят жертвено в името на свободата на България, и че ще забият ръждясалия 500-годишен нож в гърдите на поробителя.

На Калъчевия мост пуква първата пушка и с кръвта на простреляното заптие се написва Кървавото писмо, което Петлешков поема да го разнася и призовава на борба.

Патосът е в своят апогей, но за жалост той е заловен и измъчван между два запалени огъня и, полуобгорен, морално изтерзан, той изрича историческите думи: ”Сам съм, други няма”.

Въпреки всичко въстанието е потушено жестоко, но то е особено важно, защото повежда по пътя на свободата Родината ни.

Нека да се знае, че почти вече век и половина и 146 г. от неговата кончина нашите ученици носят в сърцата си Петлешковия плам като пример за себеотрицание и родолюбие, които вдъхновяват за нови успехи!

Затова днес нека сведем глави заедно пред паметта на патрона на нашето училище Васил Петлешков, както и пред всички загинали герои, за да живеем ние днес свободно!

Вечна слава! Поклон! Дълбок поклон!

 

Сийка Зрънчева

Директор на ОУ „Васил Петлешков”, гр. Пловдив

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6