ДГС - Белово запазва собствеността си върху 187 000 дка гори

снимка: infomreja.bg, архив

„ДГС Белово” запазва правото си на собственост върху 187 000 дка гори, тъй като издадените решения от Общинската служба “Земеделие” в град Белово противоречат на действащите закони.

Това стана ясно след проведена среща между заинтересованите страни в Областната дирекция по земеделие в Пазарджик. В нея участваха зам.-областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, директорът на Главна дирекция „Земеделие и регионална политика” в МЗХ Николай Маринов, директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов и директорът на ТП „ДГС Белово” инж. Христо Делин, кметът на Белово Костадин Варев и експерти.

Повод за срещата беше търсенето на решение на правен казус между Община Белово и държавата за това кой е стопанин на 187 хиляди декара спорни горски територии.

През 2010 г. Пазарджишкият Окръжен съд признава собствеността на държавата върху горските терени и въвежда във владение „ДГС Белово”. По-късно и Върховният касационен съд потвърждава, че горите са държавна собственост. Въпреки това от община Белово твърдят, че имат друго решение, което им дава основание да смятат, че горите са общинска собственост.

“Издадената заповед, с която наложихме временна забрана за транспортирането на дървесина от горските територии, стопанисвани от „ДГС Белово”, ще бъде отменена и ще се възстанови нормалният ритъм на работа в териториалното поделение”, коментира след срещата директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

 

снимка: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK