Цветан Цветанов, Тома Томов и Делян Пеевски в битка за доверието на избирателите в Пиринско

Водачите на ГЕРБ, БСП и ДПС в Пиринско - Цветан Цветанов, Тома Томов и Делян Пеевски

Тримата  водачи на големите и основни партии в Пиринско - Цветан Цветанов от ГЕРБ, Тома Томов от гражданската квота на БСП и Делян Пеевски от ДПС повеждат битката за доверието и гласовете на избирателите в региона, след като днес стана известно кой оглавява листата на Движението за права и свободи.

Многогодишният водач на пиринската листа на ДПС Алиосман Имамов от хаджидимовското село Абланица, който бе и заместник-председател на Народното събрание, не фигурира сред кандидат-депутатите в региона. Той отново ще води листа, но в друг избирателен район.

Не така се развиха нещата около кандидатурата на бившия депутат и екскмет на община Гърмен Ахмед Башев от село Рибново. Той бе изваден от листата заради събраните и депозирани в централата на партията над 400 подписа от недоволни членове на ДПС, които заявиха на големите си шефове, че не желаят Башев да е кандидат за народен представител и неговото име да е в пиринската листа.

Така от 26 февруари на предизборния тепих повеждат листите на трите големи партии - Цветан Цветанов, Тома Томов и Делян Пеевски. 

Цветан Цветанов от ПП ГЕРБ е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1992 година завършва Националната спортна академия със специалност учител по физическо възпитание и треньор по лека атлетика. През 2000 година получава следдипломна квалификация по право в УНСС. От 1997 година работи в администрацията на МВР, като след 2001 година става оперативен помощник на главния секретар Бойко Борисов.

По време на работата си в ръководството на МВР Цветанов специализира “Противодействие на глобалния тероризъм и на незаконния трафик” в Генералната дирекция на полицията в Мадрид (2004). Той завършва и курс по мениджмънт в Международната правоохранителна академия в САЩ (2004), специализация в Сикрет сървис във Вашингтон (2004).

Завършил е курсове на ФБР (2004) и Департамента за вътрешна сигурност на САЩ (2005). До 2005 г. полк. Цветанов работи в МВР.От 2005 до 2006 г.На 5 юли 2009 г. става депутат от ГЕРБ в 41-то Народно събрание, избирателен район Велико Търново като от тогава е и водач на листата на ГЕРБ в област Благоевград во винаги е  влизал в Народното събрание с мандатът си от Велико Търново . На 27 юли Цветан Цветанов полага клетва като заместник министър-председател и министър на вътрешните в правителство на Бойко Борисов и е такъв  до  12 март 2013 г.

Водачът на листата на Коалиция "БСП за България" в Първи многомандатен избирателен район, Тома Томов, който е от гражданската квота, е роден на 20 май 1942 г. в София. Завършва журналистика в Софийския университет през 1968 г. Работи като редактор в списание „Младеж“ (1966-1969). Прави серия репортажи от СССР — интервюира Александър Солженицин и Иля Еренбург.

През 1969-78 г. е редактор в новините на Българската национална телевизия. Води седмичната програма „Панорама“, пътуващ международен кореспондент, създава и води документално-политическата програма „Светът в действие“ — репортажи, коментари, есета, документални филми, интервюта – външнополитически профил. Стажувал е при Уолтър Кронкайт в Ню Йорк (1974) и ВВС (1976). и пътува  многократно в САЩ, Европа, Япония, Азия, Близкия изток и Съветския съюз. По-важните филми, които прави през този период от кариерата си Тома Томов , са „Картър — път към властта“, „От конфронтация към преговори“, „САЩ — земя, хора, власт“ и „Японски колажи“. 

Прави и филми за гражданската война в Ливан, за Скандинавия, Англия, Куба, Тайланд, американската космическа програма, ракетните преговори САЛТ. Интервюира Джими Картър, Ричард Никсън, Хенри Кисинджър, Сайръс Ванс, Едуард Кенеди, Юджин Маккарти, Джордж Макгавърн, професор Джон Кенет Гълбрайт, Корета Кинг, Марлон Брандо, Рей Бредбъри, Джак Никълсън, астронавтите Стафорд и Митчъл, шаха и шахинята на Иран, Фидел Кастро, Улоф Палме, генералния секретар на ООН Курт Валдхайм, лорд Чарлс Пърси Сноу, Алън Силитоу, Хенри Мур, Енрико Берлингуер и много други.

През 1978 г. печата сборника „Естеството на властта днес“ в 16 екземпляра. Сборникът е иззет от ДС, а Томов — уволнен от телевизията с обвинение за антисъветизъм и идеологическа диверсия. След лично застъпване от Людмила Живкова започва работа във вестник „Култура“ (1979). По нейно предложение снима в Съветския съюз филм за вестник „Литературная газета“. Срещи с академик Г. Арбатов, А. Бовин, Андрей Вознесенски, Евгений Евтушенко, Андрей Тарковски и Владимир Висоцки.

През 1980 г. е прехвърлен в студио за документални филми „Екран“, където започва серия от филми за световната политика, култура и изкуство. Снима двусерийния филм „Скритата борба“, а след него — „Хенри Мур“. Снима в Япония филм за архитекта Кензо Танге и паралелно с това — филм за режисьора Акира Куросава. През 1982 г. Индира Ганди приема сценария на Тома Томов и го кани в Индия, където в продължение на три месеца заедно с Рангел Вълчанов снима в дома ѝ и по време на пътуванията ѝ из страната. Резултатът е 35-милиметровият пълнометражен филм „Индия, моя любов“.

През 1987 г. снима в Съветския съюз двусериен документален филм, озаглавен „Революция на мисълта“, с водещи фигури на Перестройката. През 1988–89 г. снима в САЩ документален филм „Америка – идеи за промяна“. Интервюира ексклузивно Тед Търнър, Доналд Кендал, Уилям Стайрън, Ричард Майер, Курт Вонегът и Карл Сейгън.През 1986–89 г. е и външнополитически наблюдател на вестник „Труд“.

Делян Пеевски е роден на 27 юли 1980 г. През 2001 година става член на НДСВ, тогавашният министър на транспорта Пламен Петров го назначава за парламентарен секретар и му възлага да оглави борда на „Пристанище Варна“ ЕАД – най-голямото пристанище в България, тогава Пеевски е само на 21 години, пост от който по-късно е освободен поради липса на образователен ценз.

Според Юрген Рот тогава пристанището се владее от свързваната с организирана престъпност групировка ТИМ. През това време той е студент по право в Югозападния университет „Неофит Рилски“. При правителството на Симеон Сакскобургготски майката на Пеевски, Ирена Кръстева, е шеф на Българския спортен тотализатор.

От май 2005 г. Пеевски е следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба, макар че според закона за тази длъжност се изисква двегодишен стаж. Пет месеца по-късно е назначен за заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев. Там той наблюдава Държавния резерв. Става и член на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие.

През 2007 г. срещу Делян Пеевски има повдигнато обвинение за изнудване. Изпълнителният директор на „Булгартабак“ Христо Лачев се оплаква, че Пеевски поискал на близки до него фирми да бъде осигурена работа с тютюневата компания. По обвинението е образувано дело за използване на служебно положение за набавяне на противозаконна облага. Това води до уволнението на Делян Пеевски.

Прокуратурата преустановява разследването срещу него „поради липса на доказателства“, а Висшият съдебен съвет го възстановява и като следовател, тъй като законът пази местата в съдебната власт на депутати, министри, зам.-министри, кметове и общински съветници. Две седмици по-късно Пеевски е възстановен на поста зам.-министър на бедствията и авариите.

Пеевски е член на ДПС, както и народен представител от 14 юли 2009 г. насам. От 29 юли 2009 г. е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, а от 20 януари 2010 г. член на Комисията по правни въпроси.

По предложение на министър-председателя Пламен Орешарски на 14 юни 2013 г. с гласовете на 116 народни представители Делян Пеевски е избран за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Под натиска на последвалите протести срещу това назначение и изразено недоверие от представители на евроатлантически партньори Народното събрание единодушно отменя това свое решение на 19 юни същата година. Случаят става известен в цяла Европа.

Следват няколко месеца на неяснота дали при това положение Пеевски все още е депутат или не. През месец декември 2013 г. Конституционният съд със 7 на 5 гласа решава, че Делян Пеевски все пак остава депутат.Избран е за евродепутат от листата на ДПС на изборите за Европейски парламент през май 2014 г., но се отказва от мястото си.

 

КОМЕНТАРИ

priatel11:28 - 28.02.2017
Ако Д П С бяха издигнали кандидатурата на Пелевана от Вълкосел 100% Успех . Голям оратор , доносник от класа състезател по алкохолизъм все качества да му завидиш
ВЪЗМУТЕНА09:38 - 19.02.2017
Вероятно ДПС искат да загубят в Благоевград , щом са издигнали такъв кандидат. Или просто за изглупели от толкова години игра на най-мръсната и задкулисно кървава политическа сцена.
ти да видеш16:15 - 17.02.2017
Така представени май само на БСП кандидата е честен интелигентен и земен човек.
ами11:55 - 17.02.2017
С три думи: Милиционер, доносник и свиня. Голяма надпревара ще е...

FACEBOOK