COVID-19 - сърдечно-съдово, а не респираторно заболяване?

Снимка: Infomreja.bg, архив

Това може да обясни кръвните съсиреци при някои пациенти

Изследване на университета в Сан Диего твърди, че има доказателство, че COVID-19 не е респираторно заболяване, а сърдечно-съдово, пише БГНЕС.

Това може да обясни кръвните съсиреци при някои пациенти с ковид и други проблеми като "COVID крака", които не са класически симптоми на респираторно заболяване. Изследването, публикувано в списание Circulation Research, показва с точност как вирусът уврежда клетките на съдовата система.

Вече беше известно, че освен различните симптоми на COVID-19, има и други сърдечно-съдови проблеми, които засягат други части на тялото. Новото е, че учените от института SALK, провеждащ изследването, показват формата, в която вирусът атакува съдовата или кръвоносната система.

S протеинът на вируса, шипът, който образува короната, атакува рецептора АСЕ2, увреждайки митохондриите, които генерират енергията на клетките. По този начин вирусът уврежда ендотелата, които покриват кръвоносния съд. Това, което не беше известно е точният механизъм и ролята на S протеина, който се възпроизвежда от всички налични в момента ваксини.

Учените създадоха псевдовирус за изследването, който има само протеина S, но не и останалата част от вируса, за да покаже в лабораторията, че този протеин сам по себе си е достатъчен, за да причини болести. Ефектите върху дихателната система са следствие от възпалението на съдовата тъкан в белите дробове.

„Много хора мислят за това като респираторно заболяване, но всъщност това е сърдечно-съдово заболяване“, казва асистентът професор Ури Манор, който е съавтор на изследването.

„Това може да обясни защо някои хора получават инсулти и защо някои хора имат проблеми в други части на тялото. Общото между тях е, че всички те имат съдова основа.“

Кръвни съсиреци само при сериозните случаи?

Професор Рафаел Маниес Мендилюс, който от една година лекува пациенти с COVID-19, казва, че това не е изненада, като се имат предвид клиничните снимки, представени от тези, които идват в неговия отдел. Преди година той ни обясни, че най-големият риск от COVID-19 са възпалителните симптоми, представени от пациентите и напомни, че кръвните съсиреци са явления, които се срещат при други вируси.

Мендилюс също изказва предположения, че само при най-тежките случаи биха могли да се наблюдават сърдечно-съдови проблеми, след като инфекцията вече е "завладяла" дихателните пътища.

"Обикновено при леки пациенти инфекцията е ограничена само до горните дихателни пътища", казва той.

Професорът също така вярва, че сърдечно-съдовият проблем може да бъде свързан с възпалителния отговор на имунната система на пациента. Според Мендилюс това откритие не променя драстично възможностите за лечение на най-тежките случаи. Той припомня, че лечението с антитромботични лекарства не се е доказало като особено ефективно.

"Все още нямаме лечение за тромбоза, причинена от възпалителния отговор, генериран от инфекцията", обяснява той.

Според него това проучване не поставя под въпрос съществуващите ваксини, въпреки че трябва да се разбере по-добре защо ваксините AstraZeneca и Johnson & Johnson са причинили някои редки случаи на съсирване на кръвта. Възникнаха опасения, че ваксините инжектират точно реплики на S протеина , който изглежда може да причини болестта.

Професор Ури Манор заяви в профила си в Twitter, че противно на твърденията срещу ваксината, проучването показва само, че COVID-19 е много коварно заболяване. Той обясни, че количеството S протеин във ваксините е твърде малко, за да бъде проблематично, като допълни, че РНК ваксината е много по-безопасна от заболяването.

„Всеки трябва да я получи, аз го направих и всички в семейството ми! Нашият вестник просто показва, че тази болест наистина е гадна."

Сега изследователите от института Salk се надяват да разберат по-добре механизма, по който ACE2 рецепторите, увредени от протеина S, причиняват деформации и увреждания на митохондриите, които след това причиняват проблеми в съдовата тъкан. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK