Чарлз III похвали Германия за гостоприемството ѝ към украинските бежанци

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер със съпругата си Елке и Чарлз III с кралицата консорт Камила Снимка: БТА

Това е първото му посещение зад граница като монарх

Британският крал Чарлз III похвали Германия за „невероятното гостоприемство“, оказано на украинските бежанци по време на първото си държавно посещение като монарх.

Чарлз III изтъкна, че Великобритания и Германия „са заедно с Украйна в защитата на свободата и суверенитета“.

По време на тост, даден на пищен държавен банкет в негова чест, част от който той произнесе на немски, кралят обеща да работи за заздравяване на британско-германските връзки. Речта му пред висши фигури и от двете страни, сред които бившия германски канцлер Ангела Меркел, получи много аплодисменти и усмивки. 

Тридневното посещение на Чарлз III и кралицата консорт Камила идва, след като планираната визита във Франция бе отложена заради протестите за пенсионната реформа. Германия, която трябваше да бъде втората спирка от обиколката на краля, се превърна на практика в първата посетена от него държава като монарх, след като преди това неговата майка Елизабет II бе посрещната с държавни почести през 2015 година.

Британското правителство се надява посещението на Чарлз III да укрепи отношенията между двете държави след решението на Обединеното кралство да напусне ЕС, което бе наречено „тъжен ден“ от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в неговия тост. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK