Борисов поиска и получи оставката на шефа на ОИК-София

Източник: Оffnews.bg

Председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК)-София подаде оставка по настояване на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Молбата й за освобождаване от поста е депозирана в ЦИК. Иванова подаде оставка и като член на ОИК-София, съобщиха от ГЕРБ.

Председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов настоя за оставката на Иванова поради създалото се обществено напрежение във връзка с приема и обработката на протоколите от секционните избирателни комисии в зала "Арена Армеец", уточняват от пресцентъра на партията. Борисов е поискал оставката в качеството си на председател на ГЕРБ, тъй като Диляна Иванова е предложена за председател на ОИК - София от квотата на ГЕРБ.

Оставката на Иванова бе поискана от Борисов днес, за да не се компрометира или възпрепятства предаването на протоколите в Централната избирателна комисия  от първия тур. От ГЕРБ предлагат на ЦИК за нов председател на ОИК - София Полина Витанова. По образование и професия Витанова е юрист, в момента е член на ОИК - София. На предходни избори Полина Витанова е била председател на 23-та РИК-София.  По-късно ЦИК обяви, че Витанова е утвърдена на поста председател на ОИК-София.

ОИК успя да гарантира завършването на изборния процес по най-правилния начин, който е разписан в законодателството въпреки пропуските, които ги има и въпреки намаления по брой състав на комисията, каза по БНР Диляна Иванова след депозирането на оставката си.

Както на първи тур ОИК работи със състав от 19 човека, което е заложено в Изборния кодекс, така и сега на втори тур ОИК също ще работи с 19 човека, подчерта тя.

Бившият председател на ОИК-София обясни, че причината за забавянето в обработката на протоколите е именно в малкия състав на ОИК, защото 19 човека обработват протоколите на 1500 комисии в София.

Иванова каза, че не ОИК са хората, които имат правомощия да искат промяна на закона. Тя допълни, че от ОИК многократно са предупреждавали всички, включително и Централната избирателна комисия за възможен проблем поради малкия членски състав на ОИК.

 

КОМЕНТАРИ

Димитър04:10 - 01.11.2015
В ОИК 19 човека трябва да обработят протоколите на 1500 комисии. Всеки един голям супермаркет в България от известните на всички вериги, има поне 7 - 8 работещи каси в час пик. Поне! Направете си изводите сами.
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//