Благовещение в Соволяно

Снимка: Infomreja.bg

С това кюстендилско село е свързан и големият народен певец Благовест Порожанов

Всяка година по традиция на християнския празник Благовещение, който се смята за ден на благата вест, на надеждата, на майката и на Спасителя, в Соволяно се празнува с особено внимание и гордост. 

С това кюстендилско село е свързан и големият народен певец Благовест Порожанов, който носи името на този благословен празник и е повод за по-широко празнуване, защото той идва на този свят с празника и името си като посланик на традициите на благите вести и на песента. 

Неговите родственици - съпругата му Йорданка, синът му Милен Порожанов, както и внукът му Дани Порожанов не пропускат да поканят всички, които обичат и уважават народния певец и неговите песни и да отпразнуват този хубав празник заедно.

В чест на този голям българин, който е бил любимец на Иван Татарчев, на Владимир Бонев и  на Тодор Живков, както и на още хиляди други българи и чужденци, е построен параклис „Благовещение“ от неговото семейство, където се събират хората от Соволяно на 25 март, навръх Благовец.

Пръв за тържеството на Благовещение в Соволяно бе дошъл кметът Пламен Илиев, който залесява с дръвчета парка пред кметството и параклиса, но трябва да се отбележи, че и кметът на Кюстендил Петър Паунов всяка година уважава този повод за празнуване и никога не пропуска да се преклони пред паметта на Благовест Порожанов.

На празника Благовещение бяха дошли около петдесетина души гости, местни жители и цялото читалищно ръководство с председател Зойка Кирилова, Корнелия Чизмова и др., както и студенти, пребиваващи в Соволяно.

Малко повече за биографията на именития певец Благовест Порожанов:

През 1939 г. се ражда мъжко дете, което го наричат с името Благовест. Когато започвало да плаче, плачът му звучал като песен, разказва в спомените си майка му Корна, позната като умела разказвачка на приказки и певица по събори и седенки в Кюстендилско, изпяла много народни песни, както и такива за Румена войвода и Дядо Ильо войвода.

Закърмен с песните на майка си и мелодиите от мандолината на баща си Тодор, Благовест ги превръща завинаги в своя съдба, като успява да прослави страната ни по света.

Той е обявен почетен гражданин на Кюстендил и признат за световен глас на фестивала на изкуствата в Холивуд. През 1992 г. основава „Пирин фест“ - Сандански, както и „Македония фолк“. Той е един от основоположниците на ансамъл „Струма“.

През 2000 г. печели първа награда за изпълнение на македонска песен на „Тумба –Фест”, както и в Куманово в дует с Ели Божанова. През 2002 г. печели сребърен медал в САЩ на фестивала на изкуствата и там получил световното си признание.

Благовест Порожанов е създал огромен брой авторски песни и е събрал над 200 народни такива, изпял е приблизително същия брой, 40 от които са записани в БНР. Записал е такива и в Радио Благоевград и в собственото си радио ”Ритъм+”.

През 2004 г. президентът на България Георги Първанов го удостоява с почетна грамота. БНТ прави филм за него /„Весел здрач от Хисарлъка”/, като с песни се възпяват Априлското и Илинденско-Преображенското въстание.

С него са пели братята Иван и Георги Гоцеви, Георги Илиевски, роден в Петрич, и много други от Югозападна България.

Благовест възпява и цар Самуил и Беласица и Огражден, пее за пиринския сокол, в която песен възпява и Даме Груев.

След като всички си припомниха за Благовест Порожанов и запалиха по свещичка в параклиса, всеки мълчешком се помоли със собствената си молитва за здраве, както и да няма война и по-скоро да свършва тази разруха.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK