БДЗП – Гоце Делчев, стартира дистанционно обучение за разпознаване на птици

Снимки: Димитър Попов, БДЗП

В него вече участват хора от цялата страна

Когато човек обича работата си, той намира начин да я упражнява и при неподходящи условия. Като Димитър Попов от Българското дружество за защита на птиците – Гоце Делчев.

Тъй като по време на изолация няма как да организира наблюдения на птичия свят с деца и възрастни, той стана инициатор на интересно онлайн обучение.

Всяка вечер в 20:00 часа орнитологът любител задава поредния въпрос към многобройните си приятели във фейсбук. Предизвикателството е те да разпознаят вида на сниманата птица. Когато заснетите пернати са повече, има и допълнителен въпрос – колко точно са те.

„По този начин искаме не само да предизвикаме хората да разпознават птиците, но и да ги търсят от прозорците и терасите си или по време на самотните си разходки, да ги снимат и да ни изпращат снимките“, казва Димитър.

Интересът към начинанието е много голям. В своеобразната игра участват хора от цялата страна. Има вече дори семейства, които с нетърпение чакат да дойде уреченото време, за да проверят или обогатят знанията си за птиците.

„Непрекъснато ми изпращат снимки хора от различни краища на страната и искат да участват“, добавя Димитър Попов.

Дистанционното обучение за разпознаване на птиците има своите победители. Засега начело е Виктория от Бургас, отговорила на повече от 10 въпроса. Добри са и участниците от Хасково и Гоце Делчев.

Отличниците ще получат сертификати, удостоверяващи техните познания за птичия свят.

 

КОМЕНТАРИ

Екатерина Бочукова15:32 - 22.04.2020
Как мога да се включа?
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK