Австрия потвърди - само "Шенген Еър" за Румъния и България

Снимка: Рixabay

Министерството на вътрешните работи на Австрия потвърди споразумението с Румъния и България за "Шенген Еър" официално. Вчера вечерта е изпратен правнообвързващ документ на испанското председателство на ЕС, съобщава Der Standard. Най-ранната възможна дата за влизането е март 2024 г.

Споразумението означава, че в бъдеще пътниците от Румъния и България вече няма да трябва да летят до други държави от ЕС през международни терминали, а граничната проверка ще бъде извършвана на изхода - това обаче ще важи само за въздушните пътища.

Преди споразумението да бъде приложено всички държави-членки на ЕС трябва да го ратифицират. На практика това означава най-ранната възможна дата за въвеждане на регламента март 2024 г.

Понастоящем не се водят преговори за присъединяване на Румъния и България изцяло към Шенгенското пространство и следователно няма дата, заявяват още от Министерството на вътрешните работи.

Министерството на вътрешните работи във Виена заяви на 28 декември пред австрийската информационна агенция АПА, че призовава и за по-строг контрол по сухопътните граници и иска Румъния и България да приемат търсещите убежище, особено тези от Афганистан и Сирия.

Австрийската преса съобщи тогава и за изявления на българския министър-председател Николай Денков. В четвъртък той заяви, че Австрия се ангажира да продължи преговорите за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство и сухопътните граници. След сложни преговори двете страни са постигнали принципно споразумение с Австрия за присъединяване към Шенген по въздух и море, заяви Денков, според българската информационна агенция БТА. Тези преговори ще бъдат придружени от значителна подкрепа от страна на Европейската комисия за защита на външните граници на ЕС с Турция и Сърбия, за да се намали потокът от нелегални мигранти към Европа, добави Денков.

Румъния и България, които са членове на ЕС от 2007 г. насам, бяха отхвърлени в края на 2022 г. от обширната зона, в която над 400 млн. души могат да пътуват свободно без контрол по вътрешните граници.

Австрия, която от години се оплаква, че й се налага да понася непропорционално голям брой незаконна имиграция в резултат на лошо защитените външни граници на Шенген, наложи вето на техните молби.

Шенгенското пространство е създадено през 1985 г. и включва 23 от 27-те държави-членки на ЕС, както и асоциираните им съседи Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//