Атмосферата на 24 май в Гоце Делчев (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Градът ликува

Какво е 24 май за град Гоце Делчев? Този реторичен въпрос зададе днес в приветствието си по случай празника кметът на общината Владимир Москов. Отговорът е в потоците от радостни хора, които заливаха улиците и площадите на града.

Да, човек трябва да е тук на този ден не само за да разбере как гоцеделчевци тачат празника, но и да се докосне до техния вътрешен свят, за да ги оцени като духовно извисени хора, за които книжовността и културата винаги са били на почит.

Както е по традиция – военната духова музика е начело. Следват випуските на най-старото средно училище в града – Природо-математическата гимназия „Яне Сандански“. Дошли отблизо и далече, възрастните мъже и жени са посрещани с аплодисменти. Хората им се радват и ги поздравяват.

Идва ред на зрелостниците, тези, които сега се разделят със своето училище и са щастливи  с  надеждите и мечтите си.

По пътя след тях крачат учениците от следващите класове – всички в празнични униформи.

Стройни и красиви са редиците и на другите две средни училища в града – НПГ „Димитър Талев“ и ПГ по МСС „Пейо Яворов“. Дефилират младостта и красотата.

Но ето, задават се възпитаниците на трите основни училища в Гоце Делчев. Всички са се подготвили за празника – развяват балони, знаменца, носят венци от свежи цветя…

Прави приятно впечатление, че наред с портретите на Солунските братя, присъстват и тези на великите българи цар Борис и цар Симеон. И освен училищните знамена, ученици и учители носят родния трикольор. Подобаващо за празника настроение създава и музиката – не само тази на училищните състави, но и народната в изпълнение на гайди.

Впрочем, акцентите на родното се съдържат и в носиите, в които са облечени както малки деца, така и ученици, и учители в ПГ по МСС „Пейо Яворов“.

Шпалирът от хора, плътно обграждащ главната улица, приветства своите малки и големи ученици и техните преподаватели. И така чак до Дома на културата, където кметът Владимир Москов награждава най-заслужилите между тях.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK