Задържаха над 280 000 къса цигари в товарен автомобил в района на Дунав мост – Видин

Снимка: АМ

Цигарите са открити в товарен автомобил с българска регистрация, пътуващ от България за Германия и Белгия

Митнически служители задържаха 282 320 къса (14 116 кутии) цигари в товарен автомобил с българска регистрация, пътуващ от България за Германия и Белгия. Проверката е извършена в района на Дунав мост 2 Видин - Калафат  и е част от провежданата операция по противодействие на контрабандата, с участието на смесени екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите.

На 12.05.2024 г., около 9:00 часа, на ГКПП Видин пристига на изходящо трасе от страната товарна композиция, управлявана от български гражданин. Според представените от водача документи, той е превозвал стоки с направление от България за Германия и Белгия. Митнически служители от сектор „Борба с наркотрафика“ - Лом селектират превозното средство за проверка.

В хода на контролните действия в част от палетите в товарното помещение на ремаркето са открити цигари, които не са описани в товарителниците, съобщават от пресцентъра на митниците.. Товарният автомобил е придружен до Митническо бюро Видин, където при последвалата физическа проверка са установени общо 282 320 къса (14 116 кутии) цигари. Установените тютюневи изделия са с валиден български акцизен бандерол, но са пренасяни без придружителни документи, в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС).   

Водачът е обяснил, че акцизните стоки не се негови и не знаел за тях. Цигарите са задържани и по случая е образувано административнонаказателно производство.

Пренасянето през вътрешна граница на цигари с български бандерол в нарушение на ЗАДС е индикация за нелегална продажба на акцизните стоки с цел незаконна печалба в други държави в Западна Европа, където пазарната им цена е значително по-висока.   

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//