7 пропуска при поддръжката на водата в басейните

Снимка: unsplash.com

Редовната поддръжка на водата е важна за чистотата и безопасността ѝ при ползване

Редовната поддръжка на водата в басейните е важна за осигуряване на чистотата и безопасността ѝ при ползване. Много често се пропускат важни стъпки, или се правят грешки при поддръжката на водата, което на свой ред може да навреди на здравето и комфорта на тези, които ползват басейните. Употребата на хлор за басейни е важна, но не всеки знае колко и кога, а е важен и общият баланс на химикалите. Наред с това хората допускат много други грешки в поддръжката на водата, затова ще отделим внимание, за да разгледаме кои са те и как да ги избегнем.

1. Често ползвате шокови дози хлор

Основен елемент в чистотата на водата в басейна, е хлорът. Той унищожава микроорганизми и водорасли и играе превантивна роля в поддръжката на водата. Както всеки химикал обаче, хлорът за басейни може да бъде опасен ако се използват прекалено големи количества. Това се случва най-вече при нередовна обща поддръжка на басейна, когато собствениците решават да използват шокови дози, за да компенсират липсата на поддръжка.

Нивото на хлор във водата трябва постоянно да се поддържа в диапазон от 0,3-0,5 мг/литър. 

Ако нивото е по-ниско от този диапазон, водата не е достатъчно дезинфектирана и в нея могат да се развият микроорганизми и бактерии. Прекалено високите нива на хлор ще осигурят пълна дезинфекция, но може да предизвикат зачервяване на кожата и парене на очите при плуващите. 

Често можете да усетите тези симптоми в обществени басейни, защото там често се поддържат по-високи нива на хлор, поради погрешното заключение, че повече хлор означава по-висока дезинфекция.

2. Дозирате химикалите неправилно

Освен хлор, за поддръжката на водата в басейна често се употребяват и други химикали. 

Неправилният баланс на химикалите, обаче, може да предизвика различни проблеми, включително намаляване на ефективността на дезинфекцията, образуване на водорасли и дори да представлява риск за здравето на плуващите.

За да се избегне това е важно химикалите да се дозират правилно. Спазвайте точните инструкции на етикетите и редовно тествайте водата, за да поддържате правилния баланс. 

3. Не тествате водата достатъчно често

Като заговорихме за тестване на водата, друга грешка е рядкото тестване, което всъщност е и най-често срещаният пропуск при поддръжката на водата чиста.

Оптималната балансираност на химичните нива е важна, и вода, която не се подлага на редовни и точни тестове, може да има много негативни последици както за плуващите, така и за дългосточното състояние на самия басейн.

Препоръчително е да тествате водата в басейна си поне веднъж седмично и да добавите необходимите препарати, ако забележите отклонения от целевите химични нива.

4. Не следвате препоръките за употреба

Следването на препоръките за употреба включва инструкции за правилното дозиране и приложение на химикалите за обработка на водата, препоръки за оптималните нива на хлор и други дезинфекционни средства, както и инструкции за поддръжка на самото оборудване на басейна. В тях е описано всичко, което трябва да знаете, за да работите правилно и пълноценно с отделните елементи, за да имате винаги чиста и здравословна среда за плуване.

5. Пренебрегвате филтъра

Всеки басейн ползва филтър, който да пречиства и дезинфекцира водата. Механичното пречистване е свързано предимно с филтрирането на водата и отстраняването на по-големи частици от нея. Прахът и замърсителите, които се внасят в басейна от околната среда и къпещите се, влошават качеството на водата и служат за храна на бактериите и водораслите.

Затова е важно да не пренебрегвате филтъра и неговата редовна поддръжка. 

Неправилната и недостатъчна поддръжка на филтъра може да доведе до редица проблеми, като намаляване на пропускливостта, замърсяване на водата, и дори проблеми с оборудването

6.  Претоварвате басейна в активния сезон

Претоварването на басейните е често срещано през летните месеци, не само при обществени, но и при частни басейни. По-големият брой хора, които използват басейна, влияят на оборудването му и водят до по-бързо замърсяване и намаляване на хлора и другите дезинфекционни препарати.

Затова е важна редовната поддръжка на оборудването, както и редовните тестове на водата, и при нужда да се добавят необходимите химикали, за да се поддържа оптималният баланс.

7. Не зазимявате басейна правилно

Зазимяването на басейна е важна, но често бренебрегната процедура, която помага да се запази басейнът в добро състояние през студените зимни месеци. Неправилното зазимяване може повреди оборудването, както и да формира водорасли и бактерии във водата, когато басейнът не се ползва. Затова е важно да спазвате препоръките на производителя, както и да правите редовни проверки през зимата.


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK