За 99 сблъсъка пише украинският генщаб

Снимка: ВСУ/Фейсбук профил

Руснаците като луди се опитват да пробият украинските отбранителни линии

В сутрешната си сводка Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщава за 99 сблъсъка само за изминалото денонощие, 28 февруари. Под артилерийски обстрел са били над 120 населени места от Черниговска, Сумска, Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка, Днепропетровска.

В сутрешния доклад се посочват за две отбити атаки в купянското направление в районите на селищата Синковка и Табаевка, Харковска област.

В Лиманското направление боевете се водят в районите на селищата Терни, Ямполовка в Донецка област и Белогоровка в Луганска област, отбити са 12 атаки. Други 9 неуспешни опита за щурм са извършени в районите на селата Ивановское и Клещеевка, Донецка област, в посока Бахмут.

Край Авдеевка руската армия продължава да оказва натиск върху позициите. През деня са отбити 25 атаки в районите на населените места Бердич, Орловка, Тоненкое, Първомайское, Невелское, Донецка област. Украинската армия признава, че трудно е било и в новопавловското направление, в районите на Красногоровка, Георгиевка, Новомихайловка и Урожайно, Донецка област, където руската армия 38 пъти се е опитала да пробие отбраната на украинските въоръжени сили.

Мониторинговият проект DeepState съобщава, че руската армия продължава да настъпва в Авдеевка, напредвайки южно от Бердичи, Донецка област. Освен това окупационните сили са постигнали известен успех и при Орловка. Освен това руснаците настъпват на юг от Тоненкое и близо до Невелское. Тази информация не се потвърждава от доклада на военните.

Една атака е била отблъсната източно от Роботино, Запорожка област, посочва още генщабът.

За изминалото денонощие противникът е извършил 4 неуспешни атаки на позициите на нашите войски на левия бряг на Днепър. В доклада не се посочват повече подробности за тази част от фронта, но украинските агенции и блогъри пишат активно именно за селището Кринки, където украинската армия е изпратила допълнителни сили.

Украинските въоръжени сили продължават да поддържат ограничени позиции на левия бряг  на Днепър и може временно да са засилили атаките в Херсон. Един блогър твърди, че Силите за отбрана също са извършили атаки на югозапад от това селище в района Песчановка-Подступни, за да отклонят руските войски от Кринки. Това е било направено именно от украинските войски, изпратени като допълнителни резерви в района.

Шест месеца след преминаването на Днепър и превземането на предмостие в село Кринки на левия бряг, украинските морски пехотинци - главно 35-а бригада - не само задържат позициите си, но бавно се придвижват към съседното селище Казашки лагер. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK