Захарова и Медведев коментират забраната руснаците да влизат с колите си в ЕС

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Захарова нарече забраната расизъм

Европейския съюз забранява на руснаците да внасят колите си и някои лични вещи в блока. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече тези ограничения "расистки", а Дмитрий Медведев предложи в отговор да бъдат прекратени всички дипломатически отношения с ЕС, предава Ройтерс.

В обяснителна бележка към своите правила относно санкциите, наложени заради войната в Украйна, Европейската комисия каза, че на руснаците временно е забранено да внасят някои лични вещи или превозни средства в 27-членния ЕС.

Приложението, посочено в съвета, също изглежда забранява вноса на множество артикули, които биха могли да бъдат с двойна употреба, заедно с по-обикновени артикули като грим, паста за зъби, дезодоранти, тоалетна хартия и мобилни телефони.

"Това е просто расизъм", каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова относно съвета на Комисията. "Това е чисто и просто расизъм.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев каза, че ЕС току-що се е изплюл в лицето на всички руснаци, заявявайки, че ги третират като "полуживотни с лоша генетика".

"Какво да правим? Разбира се, да не въвеждаме ответни ограничения за гражданите на ЕС, ние не сме расисти", каза Медведев. "Би било по-добре просто да преустановим дипломатическите отношения с ЕС за известно време."

Западът наложи строги санкции на Русия, след като Путин започна пълномащабната инвазия в Украйна през 2022 г. Москва казва, че санкциите и конфискацията на руска собственост се равняват на обявяване на икономическа война.

Кремъл се зарече, че Русия, чиято икономика се очаква да расте тази година, никога няма да се преклони пред Запада по отношение на Украйна.

В лист за въпроси и отговори Европейската комисия попита: "Могат ли руски граждани временно да внасят в Съюза лични вещи и превозни средства, изброени в приложение XXI и предмет на забраната в член 3i от Регламент 833/2014 на Съвета, напр. за туристически пътувания?"

"Не. Член 3i от Регламент 833/2014 на Съвета забранява закупуването, вноса или трансфера, пряко или непряко, на стоки, изброени в приложение XXI към регламента, ако произхождат от Русия или се изнасят от Русия. Това включва моторни превозни средства ( автомобили), попадащи под код по КН 8703."

Запитан за прилагането на правилата, говорител на Комисията каза, че дрехите, носени от някой, пресичащ границата, е малко вероятно да са насочени към заобикаляне на санкциите.

"Това е различна ситуация от скъпа кола", каза говорителят.

Някои руснаци казват, че Западът понякога помага на Кремъл, като изглежда, че представя всички руски граждани като врагове, които трябва да бъдат наказани за война, върху която те нямат думата. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//