Христо Грозев за издирваните руснаци: Трима от тях са на високи постове

Снимка: GettyImages

Те са офицери от един отдел на руското ГРУ - „29155”

Шестимата руснаци, за които Софийската градска прокуратура издаде европейска заповед за арест, са част от една група. Те са офицери от един отдел на руското ГРУ  - „29155”. Трима от тях са на високи постове в администрацията на Путин. Това каза в ефира на „Здравей, България” разследващият журналист Христо Грозев.

„Мисля, че за първи път някоя държава обвинява в тероризъм действащи представители на властта на друга страна. Това е символично”, коментира Грозев.

Според него разследваните руснаци са свързани с взривовете в оръжейни складове у нас. „Ние не знаехме за съществуването на неприсъствената група. Всъщност има припокриване на трима души в двете групи, така че има още трима, които не са обявени за издирване”, заяви Грозев. По думите му именно необявените за издирване руснаци са свързани с взривовете от 2011 г. в Ловнидол.

Грозев каза още, че има данни за двама граждани на Чехия, етнически руснаци, които са участвали като помагачи в схемата. Няма информация за съучастие на българи, заяви разследващият журналист.

„Говорим за една много фокусирана, дългогодишна атака върху България от страна на тази група от ГРУ”, допълни Грозев. Той каза още, че издирваните пътуват безпрепятствено през няколко месеца с фалшиви самоличности.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//