106-годишнината от рождението на Вапцаров отбелязаха в Благоевград (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Политици, общественици и родолюбци почетоха днес паметта на поета Никола Вапцаров по повод 106 години от рождението му. От името на Община Благоевград пред барелефа на Вапцаров цветя положи секретарят София Янчева.

Пред бюст-паметника на поета в Благоевград почит отдаде и директорът на Драматичен театър "Никола Вапцаров“ Петър Кьосев, който рецитира стихoтворението „Химн“, след което Яна Янакиева – експерт в отдел "Култура" към Община Благоевград, припомни на присъстващите важни моменти от живота и творчеството на Вапцаров.

Церемонията уважиха още заместник-областният управител Асим Адемов и новият заместник-ректор на ЮЗУ "Неофит Рилски" - доц. д-р Георги Апостолов.

Поетът на морето и машините, както е известен Никола Вапцаров, е роден под най-високия връх на Пирин - в град Банско през 1909 година. Увлечението му по литературата се превръща в желание самият той да твори и в ученическия вестник “Борба” излиза първото му напечатано стихотворение “Към светли идеали“. Никола Вапцаров учи в Морското машинно училище във Варна (1926 –1932), по-късно кръстено на негово име. Морското училище събужда у възторжения поклонник на Пирин планина и друга страст  –  към морето и машините.

След завършване на училището Вапцаров работи като огняр и по-късно като машинен техник във фабриката в с. Кочериново. Участва в театрална трупа и се бори за интересите на работниците, а след като е уволнен от фабриката се премества със семейството си в София през 1936 година.

През 1939 г. Вапцаров подготвя единствената си стихосбирка “Моторни песни”. В нея са побрани едни от най-значимите произведения в българската литература.  Вапцаров получава и световно признание – наградата на Световния съвет на мира, поднесена през 1952 г.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//