100 членове и симпатизанти на ВМРО – Кюстендил, отдават почит към Тодор Александров

Снимка: Infomreja.bg

Отбелязват 97 години от гибелта на „Последния цар на планината“ в Мелник

Тодор Александров е роден на 4 март 1881 г.в Ново село, Щип. Първоначално се обучава в Щип и Радовиш, където баща му работи като учител. От 1895г. Тодор Александров продължава образованието си в българското педагогическо училище в Скопие, което завършва с отличие.

Още като юноша той се включва в редиците на ВМОРО и веднага проличават лидерските му качества. Разсъдлив, с трезвен ум , с голям авторитет и винаги стъпил на здрава основа, той отдава своите ентусиазъм, сили и живот в името на свободата.

Българския революционер и велик водач на ВМРО пада убит на 31 август 1924г. в местността Равна бука край с.Сугарево, Мелнишко. Гробът на войводата е до параклиса „Св. Илия”. Годишнината се отбелязва в първата неделя след трагичната дата.

Традицията за поклонение на гроба на войводата датира от повече от четвърт век. Така признателните наследници на идеята за национално обединение и освобождение на всички българи, напомнят и за несбъднатия блян на Българския народ.

Традиционно, всяка година Националната младежка организация на ВМРО начело с българския представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки провежда поход в Пирин, посветен на паметта на великите водачи на ВМРО Тодор Александров и Иван Михайлов, от Добринище до гроба на войводара над с. Сугарево.

Ще бъде отслужена заукопойна молитва, а нови членове ще извършат традиционната клетва за вярност към ВМРО-над Евангелието, камата и револвера.

За поредна година ще проехти залп в знак на почит към борбата на Тодор Александров и ВМРО.

Около 100 членове и симпатизанти от Кюстендилско ще отпътуват към Мелник в неделя, за да се поклонят пред „Последния цар на планината”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//