€ 200 000 пренесени в куфари от Саудитска Арабия за радикален ислям

снимка: infomreja.bg, архив

Над 200 000 евро са били пренесени с куфари от Саудитска Арабия у нас през 2008 година, пише actualno.com. С парите е финансирана българската структурата на организацията „Ал Уакъф ал ислам". Това стана ясно от обвинителния акт по делото срещу проповядването на радикален ислям. Обвиняеми по него са 13 души, предаде Стандарт нюз.

Ходжата на град Сърница Саид Мутлу Мутлу бил е определен за ръководител организацията у нас. Той е получавал парите само в брой. Част от сумите са внасяни в България чрез лица, отишли до светите места в Саудитска Арабия. Други - чрез обучаващи се в Саудитска Арабия студенти, които се връщат в България или от служители на Главното мюфтийство, които са ходили там.

Мутлу е разпределял парите. По направените отчети за дейността на организацията през 2008 година става ясно, че общо изразходваната сума е 219 360 евро, които са описани по пера за какво са похарчени. Плащани са освен заплати, разходи за ел. енергия, вода, наеми, интернет, консумативи.

През границата парите са пренасяни, като са раздавани на доверени лица малки суми, които не изискват деклариране. След преминаване на границата са събирани у един човек, които ги е предавал на Мутлу. При обиск на неговия дом, в куфар под легло, на втория етаж на къщата са намерени 3000 лв., 5795 евро и 497 саудитски риала. По делото са приложени 56 експертизи.

Процесът започна при засилени мерки за сигурност. Над 300 поддръжници на обвиняемите окупраха Окръжния съд в Пазарджик. Агитката за малко не стигна до сблъсък с охраната в стремежа си да се добере до залата. Вътре обаче бяха допуснати около 50 души.

Прочетени бяха обвиненията срещу всеки един от 13-те подсъдими. Тримата водачи, които могат да отнесат до 20 години затвор, са ходжата на град Сърница Саид Мутлу, Абдуллах Салих от велинградското село Пашови и Ахмед Ахмед от Пазарджик. Те са обвинени за проповядване на антидемократична идеология, за ръководене на нерегистрирана по законния ред организация и за проповядване на омраза на религиозна основа.

Останалите 10 вероятно ще се разминат с по-леки присъди като членове на организацията "Ал-Уакф ал-Ислями". Те са от района на Благоевградско и Смолянско.

Обвинителният акт съдържа осем раздела, а в първия ден прокуратурата започна представянето на факти само за водачите.

Али Ходжа, който е работил в Главно мюфтийство, е отговарял е за областите Пазарджик и Благоевград. Участвал е на среща през 2005 година в Саудитска Арабия, когато е учредена структурата на организацията „Ал Уакъф ал ислам" за България, а също и на двете срещи в Истанбул през 2008 и 2009 година. Извършвал е проповеди във Велинград, Ракитово, Юндола. Изпращал е месечни отчети за извършени разходи. Фигурира в списъка на проповедниците в организацията за България под номер 3, с 450 евро заплата, 200 евро разходи.

В същия списък под номер 28 фигурира съпругата на Али Ходжа, като не е посочено името й, тя е получавала 200 евро заплата и 50 евро разходи. Али Ходжа е получавал също 450 евро заплата като директор на Асоциация по вярата – мюсюлмани 1, като общите разходи на тази организация възлизат на 22 350 евро годишно.

Другият обвиняем Мохамед Камбер също е проповедник, фигурира в списъка под номер 18, с 350 евро заплата и 100 евро за разходи. При претърсване в дома му в с. Лъжница, община Гоце Делчев, е открит списък на участниците на срещата в Истанбул, на която е приета програмата и са фиксирани целите на организацията в България.

Али Хайдерин също е бил проповедник под номер 2 в списъка с 350 евро заплата, 500 евро разходи и директор на Асоциацията по вярата – мюсюлмани 2, която има бюджет от 1450 евро. Той е участвал в срещата в Саудитска Арабия, определен е да отговаря за домове за агитация, наречени „Призив към исляма”.

Според свидетелски показания, е посочен за отговорник и при работата със студенти в Югозападния университет в Благоевград. Посочен е и за това, че е изнасял лекции в апартамент в София в ж.к. „Младост” 1, който е бил определен за мъжка аудитория, и в апартамент в Благоевград, където лекциите са слушали жени. Отчетени са разходи за наем в София, като е записано – Дом за ученици в София – 4,350 евро - наем.

Всички подсъдими заявиха пред съда, че разбират в какво са обвинени, не се признават за виновни и не желаят да дават обяснение на този етап. В сряда се очаква съдът да чуе и обвиненията срещу цялата група.

 

КОМЕНТАРИ

Димитър03:28 - 20.09.2012
Бай Тошо, да не бъркаме понятията. Има разлика между обикновените мюсюлмани - отрудени селски хора, с мъка изкарващи прехраната си, които много уважавам, и радикалните ислямисти. Идеята на Сталин за концлагерите, изкопирана после от Хитлер, не ми допада. Сега ще видим нашата правораздавателна система какво ще реши - както винаги ще си затвори очите, или ще се намеси решително.
Бай Тошо09:49 - 19.09.2012
И после пак ми говорете, че Възродителния процес е грешка, грешка е защото не бяха концлагери!
Димитър07:27 - 19.09.2012
Да, така е, "Майчице", за съжаление. Пишем по форумите, обясняваме, предупреждаваме, ама много от дебелите глави протестират, че не било вярно. Надяваме се съда да ги сложи там, където име мястото.
майчице22:47 - 18.09.2012
аз се чудя защо деца , студенти от гоцеделчевско изведнъж започнаха да изнасят лекции във фейсбук за исляма а то каква била работата . Зарибявали са ги в Благоевград , давали са им пари и са ги водили на ислям курсове по Терция и Арабския свят . От тази болестса заразени повечето млади мюсюлмани в гоцеделчевско . Сигналите за радикалният ислям датират от 10 години но нито едно правителство не пожела да скочи срещу Меди Доганов. Дано сега успеят тези . Никоя вяра не учи на лошо но радикалният ислям проповядва само умраза която е на лице навсякъде през последните години . То не бяха по 200 - 500 лева за забрадки , то не бяха тайни збирки , турски телевизии и какво ли още не . Боже пази България .

FACEBOOK