Земетресение с магнитут 5 по Рихтер край Скопие, усети се и в България

Снимка: БГНЕС

Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер разлюля Македония, усети се и в България, съобщи БГНЕС. Епицентърът на труса е на 7 километра източно от македонската столица Скопие, на 4 километра югозападно от село Арачиново и на 5 километра южно от Черешово.

Огнището е на 2 километра дълбочина. Земетресението е усетено силно в Скопие. Много хора, живеещи в центъра на града, са излезли извън домовете си. Земетресението е регистрирано в 15:10 местно време. В 15:19 часа е станал втори трус с по-малка интензивност. Няма данни за щети и пострадали жители.

Трусът бе усетен и в България. Земетресението разлюля и високите етажи в София. В центъра на София трусът се усети точно в 16:11 часа. Според данните на Националния институт по геофизика и геодезия към БАН трусът е с магнитуд 4.8 по Рихтер. Земетресението е усетено и в Благоевград, Дупница и Радомир.

Данните за труса непрекъснато се променят. Дълбочината на огнището бе променено на 10 километра от Европейския сеизмологичен център към 16.30 часа. Регистрират се и последващи трусове с по-малка сила. По-рано днес две земетресения бяха регистрирани близо до Скопие. Първото земетресение бе с магнитуд 3.8 по скалата на Рихтер в 6.58 часа.

Епицентърът на труса бе по границата между Косово, Сърбия и Македония. Трусът стана на 6 километра източно от Скопие, на 6 километра югозападно от Арачиново и на 6 километра южно от Црешево. Едва две минути по-късно, точно в 7.00 часа, стана ново земетресение с магнитуд 2.8 по Рихтер. Епицентърът му бе на 5 километра източно от Скопие, на 6 километра североизточно от Сопище и на 5 километра североизточно от Усие. Огнището бе на 2 километра дълбочина.

БГНЕС припомня, че на 26 юли 1963 година македонската столица бе ударена от катастрофално земетресение с над 1700 загинали. Гибелното земетресение разруши 15 800 жилища, а 28 000 имаха щети. Над 200 000 души останаха без покрив над главата си. Старата железопътна гара е запазена в полуразрушения си вид от земетресението и е символ на голямото бедствие. Там е настанен Музеят на град Скопие. Часовникът на гарата спира в часа на труса и днес продължава да показва фаталните 5 часа и 17 минути сутринта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK