Земеделци от Кюстендил продават продукцията си в квартал „Изток“ заради липсата на клиенти и вноса от чужбина

И през днешния ден земеделци от Кюстендилско продаваха зеленчуци и плодове в центъра на ромския квартал, снимка: Infomreja.bg

Не един или двама земеделски производители от Кюстендил предлагат продукцията си в ромския квартал „Изток“. Причината е липсата на достатъчно клиенти и вносът на чуждестранни плодове и зеленчуци, които подбиват цената на родното производство, предлагано на кооперативния пазар в Кюстендил.

Репортерска проверка на ИНФОМРЕЖА установи, че гръцките домати на пазара в областния град се продават срещу 1.30 лв. за кг. Цените на местните производители обаче са между 1.80 - 2 лв./кг, и то за розови домати.

„Предпочитам да продавам плодовете и зеленчуците си на пазара в квартал „Изток“. Хората се радват на местното производство и държат на качеството. При положение, че сме вложили стотици левове в обработка и пръскания, няма как да дадем продукцията си на безценица“, коментира производител от района на село Жабокрът.

Почти ежедневно земеделци от селата в Кюстендилско разполагат масите си в центъра на квартала и се радват на засилено търсене.

„Ние предпочитаме да се храним с качествена продукция. Може да е по-скъпа, но е в пъти по-вкусна“, категоричен е жител на квартал „Изток“.

Търговията започва от 7 часа сутринта и продължава през целия ден. Сред предимствата за местните производители е и липсата на такси за продажба на плодове и зеленчуци.

 

Липсват купувачи на кооперативния пазар в Кюстендил, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK