Земеделци и животновъди от Югозапада протестираха на Е-79, има задържани

снимка: infomreja.bg, архив

Земеделци и животновъди от цяла Югозападна България се събраха на протест край главен път Е-79 в района на Симитли.

Своето недоволство от липсата на адекватна държавна политика в селскостопанския сектор изразиха над 100 души от областите Благоевград и Кюстендил. Към протеста се присъединиха фермери от Самоков и мощна група от Гоцеделчевско, водена от вечния протестиращ земеделски производител Иван Сабахлъков.

Да се регламентира и промени статутът на общинските пасища, да излязат на светло собствениците на земеделските земи, като им се наложи данък и да се повишат изкупните цени на продукцията им, бяха част от исканията на недоволните фермери и земеделци.

Според протестиращите най-адекватния начин за решаване на проблема е облагане с данък на собствениците на земеделски земи и техните наследници, за да стане ясно чии са въпросните земи, кой и какви субсидии получава от държавата, чии са пустеещите ниви, кой какви земи дава на арендатори и защо се стига до абсурда със застъпените площи.

Животновъдите настояха да се увеличи изкупната цена на млякото, която към момента е едва 0.60 стотинки за литър, както и да се предприемат ефективни действие срещу болестта син език. 

Протестиращите предлагат още депутатите от 43-то Народно събрание да направят промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, който ги задължава в срок до 31 юли тази година да декларират имотите си.

Протестиращи и полиция за кратко влязоха в конфликт при опит за блокиране на международния път. Стигна се дори до задържането на един от лидерите на протеста Иван Чалъков и младеж от кюстендилско село.

"Толкова много полицаи не бях виждал досега. Бяха повече от нас, протестиращите, но удържахме фронта", коментира Сабахлъков.

Двамата нарушители на обществения ред са предупредени с протоколи, след което са освободени. Те са опитали да излязат на шосето и да спрат движението, без да имат разрешително за затваряне на пътя.

Въпреки очакванията за присъствие на експерт от Министерството на земеделието и храните, такъв не се появи.

"Няма да чакаме представителите на земеделското ведомство. Веднага след освобождаването на задържаните си тръгваме, но следващата седмица ще блокираме част от стратегическите пътни артерии с надежда държавата да ни обърне внимание", каза още Иван Сабахлъков.

 

КОМЕНТАРИ

prav11:02 - 05.02.2015
prav si hodja kakvo e tova daite pari za furaj za vaksini za pasishta i drugi a mesoto go prodavat na 8 leva kiloto eeee da mi qadat ku.......
Орешкия ходжа22:10 - 04.02.2015
Какво го е на кура Орешкия ходжа че Сабахлъка иска да ползва земеделски земи без да плаща наем.Като иска да се занимава със земеделие идва при мен,имам 50 декара,плаща по 200 кинта наем на декар на година и е готов.
kritik21:26 - 04.02.2015
Миро Найдев да спре със задкулисието да буни хората
до tata21:25 - 04.02.2015
Ами така им нареждат ,шум да вдиат пари да искат да недоволстват та белким бутнат правителството ама като се съберем ние контрите от полицаи няма да има нужда .

FACEBOOK