Зеленски ще получи международната награда "Карл Велики"

Награждаването през 2022 г. Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска (в средата), активистката за граждански права Вероника Цепкало (вдясно) и Татяна Хомич (вляво), която получи наградата "Карл Велики" от името на сестра си Мария Колес

Тя се присъжда от град Аахен за принос към обединението на Европа

Наградата "Карл Велики" ще бъде присъдена тази година на украинския президент Володимир Зеленски, макар че не е ясно дали той ще я получи лично, съобщи снощи ДПА.

Международната награда "Карл Велики" се присъжда от град Аахен за работа в подкрепа на обединението на Европа.

На сайта на наградата се подчертава, че украинците "под ръководството на своя президент Володимир Зеленски се борят за защитата не само на суверенитета на своята страна и живота на нейните граждани, а и на Европа и европейските ценности. Войната е насочена срещу свободата и демокрацията, човешките права и многополюсния световен ред." Тя е насочена срещу Европейския социален ред, ред в сферата на сигурността и мирен порядък, като цели да дестабилизира европейската общност на народите и да помогне за политическа реорганизация на Европа, добавят организаторите.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще произнесе реч в чест на украинския президент. За разлика от други години, церемонията няма да се състои на католическия Велики четвъртък, а на 14 май поради конфликт в датите.

Зеленски получава наградата от името на украинския народ, но не е ясно дали ще присъства лично, или по видеовръзка. Организаторите заявиха снощи, че се готвят и за двата варианта./БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK