Зеленски: Пълният украински контрол върху огъня над Крим е въпрос на време

Снимка: БТА

Той взе участие във втората среща на върха на международната "Кримска платформа"

Украйна скоро ще има необходимия капацитет, за да наложи контрол на огъня над окупирания Крим, каза президентът Володимир Зеленски в онлайн обръщение, с което взе участие във втората парламентарна среща на върха на международната "Кримска платформа" на 24 октомври. В събитието, което се провежда в Прага, участват около 70 парламентарни делегации от цял свят, съобщава dnevnik.bg.

Украинските сили нанесоха значителни удари на руската армия и флот, действащи в окупирания Крим и Черно море през последните месеци. Украинска ракетна атака удари щаба на Черноморския флот в Севастопол на 22 септември, убивайки десетки руски офицери.

"Кримска платформа" е международен координационен механизъм, иницииран от Украйна, чиято учредителна среща се проведе в Киев през август 2021 г. Целта на платформата е да поддържа вниманието към Крим в международния дневен ред, да насърчава деокупацията на полуострова и да защитава правата на човека в Крим. В нея участват представители на десетки страни в Европа, Северна Америка, Азия и другаде, както и неправителствени и междуправителствени организации, включително ЕС.

Руската противовъздушна отбрана на полуострова постоянно се влошава и въпреки че Украйна в момента няма пълен контрол над небето над Крим, това е само "въпрос на време", каза в изявлението си Зеленски.

Президентът на Украйна отбеляза, че Черноморският флот на Русия е претърпял толкова значителни загуби, че планира да се открие нова военноморска база в окупираната от Русия Абхазия, за да се преместят корабите "колкото е възможно по-далеч от украинските ракети и военноморски дронове".

В началото на октомври т.г. министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Джеймс Хийпи потвърди, че атаките на Украйна срещу Черноморския флот са довели до значително "функционалното поражение". Това развитие се оценява като победа, която е "толкова важна", колкото и изненадващата контраофанзива на Украйна в Харковска област през есента на 2022 г.

Зеленски отбеляза и други постижения на Украйна, свързани с окупирания Крим и Черно море, като това, че проукраинските настроения в Крим са станали по-ясно изразени, разклащайки илюзията, че полуостровът е попаднал здраво под влиянието на Русия.

Президентът коментира и успехите на Украйна в поддържането на хуманитарния корабен коридор в Черно море въпреки едностранното оттегляне на Русия от сделката за зърно през юли 2023 г. и последвалите заплахи към цивилни товарни кораби, опериращи там.

Почти 50 кораба са потеглили с товари от откриването на новия експортен коридор през август, каза Зеленски. Вече е организирано и бе обявено пристигането на още 50.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK