Зеленски поговорил откровено с Орбан за европейските дела

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Орбан е против започването на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС сега

Украинският президент Володимир Зеленски е провел "откровен" разговор с унгарския премиер Виктор Орбан, съобщава "Ройтерс".

Двамата са се срещнали в кулоарите на церемонията по встъпването в длъжност на президента на Аржентина Хавиер Милей вчера.

"Беше възможно най-откровен (разговор -б.р.) - и очевидно се отнасяше за нашите европейски дела", посочи Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Срещата се проведе на фона на заплахите на Орбан да блокира допълнителна финансова помощ от Европейския съюз за Киев, противопоставянето му на влизането на Украйна в блока и засилването на натиска на Белия дом за подкрепа на Киев, след като републиканците блокираха законопроект за спешни разходи за финансиране на войната.

Ръководителят на пресслужбата на Орбан Берталан Хаваси потвърди срещата в имейл, в който обаче не се уточнява дали унгарският лидер ще продължи да се противопоставя на влизането на Украйна в ЕС.

"По отношение на присъединяването на Украйна към ЕС Виктор Орбан сигнализира, че държавите членки на Европейския съюз непрекъснато обсъждат въпроса", пише Хаваси в имейла.

Видео в канала на Аржентинския сенат в YouTube показа Зеленски и Орбан да разговарят за около 20 секунди, докато влизат с други гости в аржентинския парламент. Разговорът им идва преди срещата на върха на ЕС на 14-15 декември, на която трябва да се реши дали да започнат преговори за членство с Украйна.

Орбан многократно е заявявал, че е против започването на преговори към този момент. Всяко решение за продължаване на стъпките за членство трябва да бъде взето единодушно от всички страни членки на ЕС.

Орбан заплаши и да блокира предоставянето на финансова подкрепа за Киев до 2027 г. в размер на 50 милиарда евро, въпреки че преди дни високопоставен служител съобщи, че ЕС ще намери начини да подкрепи Украйна финансово дори ако Унгария наложи вето на този ход.

По-рано Зеленски съобщи, че е разговарял по телефона с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да координират позициите си.

"Разчитаме на положително решение относно отпускането на 50 милиарда евро и началото на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС", азяви той в "Телеграм".

"Европа трябва решително да защити своите ценности и единство. Знам, че можем да разчитаме на подкрепата на г-жа председателя по този въпрос", добави той.

Очаква се днес Зеленски да пристигне във Вашингтон за разговори с президента на САЩ Джо Байдън и председателя на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън относно продължаващата война в Украйна и "ключовото значение" на продължаващата помощ от САЩ за Киев./news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK