Зеленски благодари на Байдън за ATACMS

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Според New York Times в Украйна са прехвърлени около 20 ракети

Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски обсъдиха по телефона късно в четвъртък продължаващата военна подкрепа на Вашингтон, като украинският лидер изрази благодарност за доставката на ракетите с голям обсег ATACMS, предава Ройтерс.

В съобщението на Белия дом за разговора се казва, че Байдън "подчертава продължаващата силна двупартийна подкрепа в Съединените щати за защитата на Украйна, на нейния суверенитет, териториална цялост и демократично бъдеще".

Зеленски благодари на Байдън и Конгреса за доставката на ракети ATACMS с голям обсег и каза в приложението за съобщения "Телеграм", че украинските войници "успешно ги използват на бойното поле".

В своето нощно видеообръщение Зеленски говори за "разговор по същество между съюзници".

"Обсъдихме военната подкрепа, наред с други неща, как ATACMS може да ни помогне да ускорим освобождението на Украйна от окупатора", каза той.

"Разбира се, говорихме и за запазване на помощта за Украйна през следващата година, значителен пакет за подкрепа за нашата страна."

В нощта на 17 октомври украинските въоръжени сили атакуваха хеликоптери на руските войски на летища край Бердянск и Луганск. По-късно американските медии писаха, че Украйна за първи път е използвала за тези цели тайно доставени от САЩ ракети с голям обсег ATACMS, като Киев и Вашингтон потвърдиха това. Според New York Times в Украйна са прехвърлени около 20 ракети.

Запитан по телевизията дали се очакват редовни доставки и по-голям брой ракети, украинският външен министър Дмитро Кулеба отговори утвърдително.

"И това е пряк резултат от споразумението между президента Зеленски и президента Байдън, постигнато във Вашингтон по време на лична среща в края на септември", каза той.

Не е ясно колко ракети вече са доставени. Според New York Times, позовавайки се на двама западни служители, САЩ са изпратили около 20 от тях досега. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK