„Зелена светлина“ за две нови терапевтични средства срещу COVID-19

Снимка: pixabay

И двете са за лечение по време на ранните етапи на инфекцията

Днес Европейската агенция по лекарствата (EMA) даде положително становище за две средства за лечение срещу COVID-19 — Ronapreve и Regkirona. В рамките на стратегията на ЕС за терапевтичните средства срещу COVID-19 те се определят от Комисията като обещаващи терапевтични средства.

И двете са за лечение по време на ранните етапи на инфекцията и са на основата на антивирусни моноклонални антитела.

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду приветства този значим напредък по Стратегията и заяви:

На фона на повишаването на случаите на инфекция с COVID-19 в почти всички държави членки е успокояващо, че има вече доста разработващи се обещаващи средства за лечение. Това и е част от нашата стратегия за терапевтичните средства срещу COVID-19. Днес правим важна крачка напред към целта до края на годината в ЕС да има разрешени до пет нови средства за лечение.

Ваксинацията си остава най-важното оръжие за борба с COVID-19, за защита от инфекцията, от хоспитализация, загуба на човешки живот и дългосрочни последици от заболяването. Въпреки че ЕС е с една от най-високите степени на ваксинация в света, хората ще продължават да се разболяват и да се нуждаят от безопасно и ефективно лечение за борба с инфекциите. Ще има нужда и от подобряване на прогнозите не само за по-бързо възстановяване, но и за оцеляване.

В рамките на нашата стратегия за терапевтичните средства ние също така оказваме подкрепа на държавите членки за достъп до нови лекарства чрез съвместни обществени поръчки на ЕС. До момента вече има две сключени споразумения за възлагане на обществени поръчки и понастоящем се водят преговори за още терапевтични средства срещу COVID-19, които са подложени на оценка от EMA. Държавите членки вече могат да разчитат на нашия договор за 55 000 курса на лечение с Ronapreve. Към днешна дата EMA извършва оценка на още шест лекарства, за които скоро би могло да бъде получено разрешение, при условие че окончателните данни докажат качеството, безопасността и ефикасността им. Този бърз напредък по амбициозната ни стратегия за терапевтичните средства показва на какво е способен един силен Европейски здравен съюз.

Начинът, по който се развива ситуацията с пандемията в целия ЕС, показва колко нестабилна остава тя и колко важно е пациентите с COVID-19 да имат достъп до безопасно и ефективно лечение. Това, което обаче показва тя още по-недвусмислено, е, че трябва да продължим кампанията за ваксиниране, особено в държавите членки с по-нисък процент на ваксинация. Ваксинирането е единственият начин за превенция и за изход от кризата.

Стратегията на ЕС за терапевтичните средства има за цел съставянето на широк набор от терапевтични средства срещу COVID-19 с намерението да бъдат осигурени три до пет нови терапевтични средства до края на годината. Стратегията обхваща пълния жизнен цикъл на лекарствата, като се започне от научните изследвания, развойната дейност, избора на обещаващи кандидати, бързото регулаторно одобрение, производството и разпространението и се стигне до крайната употреба.

Първият списък с пет обещаващи терапевтични средства беше публикуван през юни 2021 г. През октомври 2021 г. Комисията постигна напредък по едно от ключовите действия, като създаде набор от 10 потенциални терапевтични средства срещу COVID-19.

Изготвеният списък е въз основа на независими научни становища и в него са включени кандидати за средства за лечение, които има вероятност да бъдат разрешени, което означава, че ще бъдат налични на европейския пазар.

Ако тяхната безопасност и ефективност бъдат потвърдени от Европейската агенция по лекарствата, тези терапевтични средства ще предложат възможно най-бързо лечение на пациентите в целия ЕС. През юни 2021 г. Ronapreve и Regkirona бяха включени в списъка на Комисията с пет обещаващи терапевтични средства, а през октомври 2021 г. за тях бе подадено заявление за разрешение за търговия.

С координирания си подход на равнището на ЕС за по-добра защита на здравето на гражданите в ЕС Стратегията спомага за създаването на силен Европейски здравен съюз; благодарение на нея ЕС и неговите държави членки са по-добре подготвени да предотвратяват бъдещи пандемии и да се справят с тях, а с нея също така се подобрява издръжливостта на европейските здравни системи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//