Зехтинът в Гърция се вдига с 15%, кашкавалът – с 33%

Снимка: Pixabay

Няма достатъчно маслини вследствие на градушките

От този месец с 15% поскъпва зехтинът в Гърция поради слаба реколта и високи разходи на производителите. Увеличава се и цената на млечните продукти, предаде кореспондентът на БНР.

Покачване на цените на част от хранителните стоки показва проучване на съюза на потребителите. До края на този месец в повечето магазини качественият кашкавал в търговската мрежа ще е с 33% по-скъп, зехтинът с 15%, с 8% млечните продукти и дори мармаладите се покачват с 20%.

При зехтина поскъпването е поради завишени разходи за производство и липсата на достатъчно маслини вследствие на градушките, обясняват производителите.

Опозицията за пореден път поиска таван на цените на стоките от първа необходимост.

Правителството продължи до края на годината мярката "кошница на потребителя", като част от хранителните стоки задържат досегашното ниво на цени, но това не се отразява на семейния бюджет, казват в допитване гърците.

Поради високите цени на хранителните стоки се покачват и цените в заведенията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK