Здравна комисия гледа Закона за лекарствата

Снимка: Infomreja.bg

Ще бъде обсъдено и предложение на БСП да се въведе възможност за разкриване на мобилни аптеки

Здравната комисия в парламента ще разгледа на второ четене законодателни промени, с които да се повиши проследимостта на наличните количества лекарства у нас. Ще бъде обсъдено и предложение на БСП да се въведе възможност за разкриване на мобилни аптеки в населени места, където вече има открита аптека или дрогерия, пише БНР.

Депутатите ще обсъдят законопроект за изменение на Закона за лекарствата, внесен от ГЕРБ-СДС, след като на първо четене са добавени предложения на същата парламентарна група, както и такива на ПП-ДБ и на БСП.

От ГЕРБ-СДС предлагат лекарствата от Позитивния лекарствен списък, които нямат код за проследяване, да не се заплащат от Здравната каса. Срокът за подаване на код към системата СЕСПА ще бъде 14 дни от вписването на медикамента в списъка.

Без заплащане ще остават и лекарствата без проверена автентичност чрез показателите за безопасност. Вносителите на лекарства и притежателите на разрешение за паралелен внос, които не подават тази информация, ще бъдат санкционирани – с глоба до 25 000 лева за първо нарушение.

Търговците, които не са изпълнили новите изисквания, ще могат да го направят в срок от 1 месец след влизане в сила на законопроекта.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK