Здравко Милев: Не може „Махалата“ да решава изборите в 21-ви век

Снимки: Личен архив

Кампания извън клишето, която преобръща Кюстендил

Кой е Здравко Милев?

За първи път кандидат за кмет на Кюстендил поиска среща с ОИК Кюстендил. Срещата се проведе в петък, но само за 5 минути. В социалните мрежи кюстендилци попитаха кой е този Здравко Милев, та иска среща с ОИК Кюстендил? Още ред въпроси породи тази „петминутка“, както самият Здравко Милев я нарича. Поискахме отговори лично от кандидата за кмет на Кюстендил Здравко Милев.

Кой сте Вие, г-н Милев?

По професия съм банкер. Започнах кариерата си от най-ниското стъпало във „Външнотърговска банка“, работих в „Булбанк“ и за 35 години достигнах до нивото на европейски банков и финансов консултант.

По образование съм икономист, завършил съм Международни икономически отношения в УНСС.

Кюстендилец съм. От стар кюстендилски род с добър авторитет в града. Бил съм на специализация в най-престижни световни столици. Но най-хубаво ми е да се върна тук, при корените си.

Тук в Кюстендил се запознах със съпругата ми. Македонка е, от Сандански. Създадохме си семейство, родихме си син и дъщеря, образовахме ги – той е политолог, тя финансист, оженихме ги и внук имаме.

Защо поискахте среща с ОИК Кюстендил? Никой кандидат до сега не си е помислял да се среща с ОИК. Съмнявате се в тяхната работа ли?

Естествено и логично е да се срещнем, да се запознаем, да поговорим. Аз и моят екип настояваме и работим за това кюстендилци да изберат честно и демократично кмета и общинските си съветници на тази избори. ОИК Кюстендил е институцията, която е длъжна да осигури условия за провеждане на честни и демократични избори и носи отговорност резултатите да не бъдат фалшифицирани.

За съжаление председателят на ОИК не прояви нито благоразположение, нито гостоприемство. Не разбра смисъла на срещата, както сам няколко пъти каза. А смисълът е  да работим заедно за честни избори в Кюстендил. Смисълът е да направим европейска кампания в европейския град Кюстендил, което значи да работим заедно, честно – fair play.

В социалните мрежи кюстендилци питат: „В качеството си на какъв се явявате, за да говорите за честността и демократичността на изборния процес?

Много просто. В качеството ми на кандидат за кмет на Кюстендил. Нима на кандидатите им е забранено да говорят и отстояват честността и демократичността на изборите? Нима им е забранено да искат официални срещи с изборната администрация? Ако кандидатите в предходните 12 години до сега не са го правили, това не значи, че им е забранено. По-скоро замислете се, защо не са се осмелявали да забодат ножа в сърцето на най-дълбоката рана – фалшифицирането на местните избори в община Кюстендил, изнасилването на гражданския вот на кюстендилци чрез контролиран и купен вот, чрез фалшифициране на изборни протоколи и още ред неща, които ще разкажа и покажа в тази кампания.

Блокирането на машината за фалшифициране на гражданския вот, ще е голям успех за кюстендилци.

Кюстендил е европейска община. Не може в 21 в. „Махалата“ да продължава да решава изборите. Обратното трябва да е – чрез честни и демократични избори кюстендилци свободно и без страх да изберат кмет и общински съветници, които да решат проблемите на „Махалата“. Хората там живеят в мизерия и страх. Нямат работа. Чудят се как да преживяват. Умишлено са държани в това състояние на пълно подчинение, за да могат лесно да бъдат принуждавани да продават всичко каквото имат, включително гражданското си право на глас.

Нестандартно решение за начало на кампанията, признавам. За фалшифицирането на изборния резултат твърде много се говори след избори. Преди избори щедро се дават обещания.

Така е. След изборите виждаме купищата грешки в протоколите. След избори се сещаме, че е трябвало професионално и зорко да следим пътя на изборните протоколи от Секционните избирателни комисии до Общинската. Съжаляваме, че сме пили кафе, а не сме си пазили бюлетините и протоколите в изборната нощ в ОИК.

Този път е различно. Вместо следизборно тюхкане, предизборна сериозна и методична работа. Работа не само по опазване на гражданското право на кюстендилци да гласуват по своя воля и без страх, но и работа по осигуряване на условия за по-добър живот на хората в общината.

За да живеят по-добре кюстендилци имат нужда от кмет, който не се страхува от европрокурор Кювеши.

Какво планирате за града като негов кмет?

Ще Ви кажа какво вече съм започнал да правя за града и ще продължа като кмет.

Поканих мои колеги от Австрия в Кюстендил да разгледат възможностите за изграждане на плодово-зеленчуково преработвателно предприятие в общината. Ще бъдат в града утре, понеделник. Представих им всички предимства на общината като климат, плодородие, трудоспособни хора. Оцениха високо възможностите на Кюстендил за развитие на бизнес и имат готовност да инвестират над 20 млн. лв. в този проект. Седмица след посещението им, ще ни известят за решението си. Така работя аз, бързо и оперативно. А не добрите идеи да се точат до безкрайност и накрая да се провалят.

Всички знаете колко важно е за Кюстендил едно такова предприятие и колко отдавна го чакаме. Не може да изхвърляме плодовете на земята си! Не може да продаваме труда на земеделските си производители на унизително ниски цени!

Разработил съм конкретни проекти за развитие на Кюстендил като комуникационен бизнес и индустриален център. Общината ни е разположена в близост до столицата и на кръстопътя на двата европейски коридора прекосяващи България и Европа и е удобна за развитие на крос-гранични фирми, бизнес иновации между Сърбия, Македония и Южна България.

В Кюстендил има условия за изграждане и успешно функциониране на смесена Българо-Сръбско-Македонска Бизнес Камара. Тя би се превърнала в координационен инвестиционен хъб за малки и средни предприятия в областта на земеделие, хранително-вкусова и текстилно-шивашка промишленост, фармацевтика, строителство, туризъм и балнеология и др.

Ако не бях от Кюстендил и не познавах особеностите на местната общинска управа, щях да се чудя защо всичко това не е отдавна започнато. То е възможно и осъществимо. Кюстендил е бил индустриален, туристически и спортен център. Може отново да стане и да се развие като голям град и важна община в България.

За да стане това ни трябват две основни неща. Първото – законност, прозрачност, ефективност в управлението на общината. Чуждестранните инвеститори го изискват. За тях законността и предвидимостта са основни при планирането на бизнеса. Как да вложат 20 млн., като не са сигурни дали утре на кмета няма да му щукне да затвори предприятието? Този филм Кюстендил го гледа от 12 години. Идват инвеститори и си тръгват. Тук читавите не остават, ако виждат голяма корупция и несигурност.

Второто е дългосрочно мислене за развитието на Кюстендил. Европейските градове днес планират стратегия за развитие до 2040 г. Кюстендил е европейски град. На него също му е жизнено нужна стратегия „Кюстендил 2040“. Започнахме вече с екипа ми да разработваме тази стратегия. Ще представим основата на 15 октомври 2019. Предвидили сме гражданска и експертна дискусия. Успех ще е за нас да насочим мисленето на кюстендилци напред. Да им помогнем да повярват в достойнствата и силите си.

Говорите за „Кюстендил 2040“, а тук хората планират и живеят ден за ден?

И това е вярно. Какво означава да живееш ден за ден? Ами най-първо, че заплащането на труда е ниско или, че безработицата е голяма. Най-ниски са доходите в Кюстендил и Видин. Като имаш малко пари, разпределяш ги ден по ден и така живееш. И още един проблем виждам – не си сигурен дали ще преживееш до утре, дали ще запазиш работата си до други ден.

За тези проблеми кметът и общинската управа имат пряка отговорност. Няколко проекта вече развивам и ще продължа да работя по тях като кмет, за да се намали бедността в общината. Привличам инвестиции, чрез които да се осигури добра работа за хората. Освен проекта за плодово-зеленчуково преработвателно предприятие, за който вече Ви казах, екипът ми работи по проекти за изграждане на индустриален парк „Кюстендил“; за туристически атракционен парк в планината, по подобие на Рила "Фън парк" над Белица – защо и при нас да не идват български, сръбски и македонски туристи, да си оставят парите и любовта тук. Разработваме и проекти за опазване на богатствата на Кюстендил – минералната вода, културното наследство. Наше най-голямо богатство са децата ни – работя по проект за сътрудничество между кюстендилските училища, няколко български университета и бизнес организации, за да може да е по-лесен прехода от средно към висше образование и от образование към работа на децата ни.

Децата и семействата са основна моя грижа. Без деца няма бъдеще. Работя за това да се осигурят добри условия и сигурност за семействата, за да отглеждат и възпитават те нашето кюстендилско и европейско бъдеще.  

 

Здравко и Галя Милеви на сватбата на дъщеря им Мартина
Мартина на сватбата си с майка си и шаферките. Булката е с косичник на челото си
Здравко Милев със сина и внука си
Грамота на Галя Милева „Българка на годината“ 2015

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK