Завод покрива с червен прах сръбски град

Снимка: iStock

Процентът на онкоболните в района е скочил четири пъти за по-малко от десет години

Сръбското село Радинац, което се намира на няколкостотин метра от големите пещи на стоманодобивната фабрика Смедерево в централната част на Сърбия, е покрито с дебел слой червен прах, информира агенция Ройтерс. Процентът на онкоболните в района е скочил четири пъти за по-малко от десет години, а жителите на селото искат заводът, който е собственост на китайци, да бъде прочистен или да бъде затворен.

Официални данни показват, че през 2019 г. в общината със сто хиляди жители са регистрирани 6866 случая на онкоболни. Осем години по-рано раковоболните пациенти са били 1738.

От завода заявяват, че са инвестирани 300 милиона евро в технологии и съоръжения за намаляване на замърсяването. Фабриката беше купена преди пет години срещу 46 милиона евро, припомня Ройтерс.

Три нови производствении мощности, които се очаква да бъдат завършени през 2022 г., ще доведат до значително намаляване на замърсяването, казва директорът на отдела за опазване на околната среда в "Хестийл" (Hesteel) Любица Драге. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK