Затворник иска 30 000 лв. обезщетение за лоши битови условия в ареста в Благоевград

снимка: infomreja.bg, архив

Кюстендилският административен съд с председател Николета Карамфилова отхвърли граждански иск на стойност 30 000 лв., предявен от лишения от свобода Михаил Славчев към Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

В исковата си молба Михаил посочва, че е претърпял неимуществени вреди - болки и страдания, настъпили поради необратимо увреждане на здравето /тумор на пикочния мехур/, като резултат от лошите хигиенно-битови условия в следствения арест в Благоевград. Той се оплаква, че в помещението липсвали тоалетна, чиста вода, чист въздух и чисто спално бельо.

Ищецът е бил задържан в следствения арест за периода от 19.10.2012 г. до юни 2013 г. От представените по делото доказателства се установява, че на 22.10.2012 г., след постъпване на ищеца в следствения арест в Благоевград, му е извършен първоначален преглед, при който лицето е съобщило, че боледува от язва и има проблеми със сърцето.

На 21.11.2012 г., поради оплакване за възпаление и невъзможност за уриниране, е извършен преглед, при който Михаил е съобщил за инжектиране на парафин в половия орган  преди няколко години. Последвал преглед в благоевградската болница, а след това е изпратен за хирургическа интервенция в столицата.

От представените пред съда медицински експертизи обаче става ясно, че Михаил е клинично здрав и няма данни за туморно образувание. В подкрепа на това е представено и хистолочино изследване.

Решението на кюстендилските магистрати може да се обжалва в 14-дневен срок пред САС. Освен това ищецът ще трябва да заплати направените разноски по делото в размер на 1430 лв.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK