Затвориха за движение моста над Струма в Симитли

снимки: Община Симитли

Община Симитли започна неотложен ремонт на моста над река Струма в град Симитли, след като пътното платно пропадна на две места заради корозия на носещата конструкция.

До края на седмицата мостът е затворен за движение за всички видове МПС. Автопотокът от квартал "Ораново" и селата Градево и Долно Осеново към общинския център се пренасочва през мостовете при Железница и Черниче. След приключване на аварийния ремонт съоръжението ще бъде отворен само за леки автомобили.

Мостът в град Симитли е строен от германските войски по време на Втората световна война. Експлоатационният срок на съоръжението е изтекъл преди 10 години. Оттогава до днес местната власт е сигнализирала многократно всички отговорни институции и ресорни министерства. Резултат и до днес няма. Единственият отговор е Общината да подготви проект за нов мост, с който да кандидатства за финансиране по Оперативните програми. Сумата, необходима за подготовката на проект от такъв мащаб обаче многократно надхвърля размера на капиталовите разходи на Общината, предвидени в бюджет’2012.

В момента Община Симитли е възложила изготвяне на проект за изграждане на мост на две нива, като се използват съществуващите основи. С проекта ще се кандидатства за финансиране по Програмата за развитие на селските райони, мярка 321. Засега това е единственият реален вариант да не остане „разделен” град Симитли от река Струма.

Според експертно мнение при обследване на моста устоите са здрави и могат да бъдат използвани като основа. Но носещата конструкция е ненадеждна.

 

КОМЕНТАРИ

ro6ko19:36 - 27.03.2012
Та мостовете при Железница и Черниче са същите. При изграждането на тези мостове е участвал и дядо ми. Гаранционния срок за експлоатация отдавна е изтекъл. Друг е въпроса ,че симитличани го натовариха допълнително с огромно количество желязо за да има къде да се движат пешаците. Тези конструкций отдавна са си изпяли песента, защото имат 50 год. гаранция , хитлеристко кочество. Сега да се оправят! И много поздрави от дядо!
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK