Затварят за час Кулата заради учение "Граница 2016"

Снимка: Infomreja.bg

ГКПП - Кулата ще бъде затворен за час заради планираното съвместно учение „Граница 2016“, съобщават от МВР.

Движението на моторни превозни средства ще бъде преустановено от 11 до 12 часа, след което пропускателният режим ще бъде изцяло възстановен. 

Съвместно учение се провежда в зоната за отговорност на ГПУ-Петрич и проверява готовността за реакция заради миграционния натиск. След приетите в парламента промени, военните вече могат да охраняват държавната граница заедно с Гранична полиция.

Целта е да се координират съвместните действия между силите и средствата на МВР, Министерството на отбраната и Българския червен кръст, както и поддържане на готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск и съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България.

Тренировките бяха разпоредени по време на правителственото заседание в сряда от премиера Бойко Борисов. Учебната тревога за защита на границата идва на фона на усложняващата се обстановка на гръцко-македонската граница.

За момента няма сериозен миграционен натиск, както по браздата ни с Гърция, така и по тази с Македония. За учението са уведомени съседните страни и партньорите от НАТО.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK